Meglehet a magyarázat, miért nem bukkantunk még rá a földönkívüliekre, elég ijesztő

2023. augusztus 11., péntek
Ha ez a teória igaz, gyakorlatilag mindent megmagyarázhat, még a Fermi-paradoxont is feloldva.

Lehet, hogy végre megvan az a magyarázat, mely maradéktalanul képes válaszokat adni arra a kérdésre, hogy hová tűntek az idegenek.

Ugyanis az idegen civilizációk utáni kutatás egyik legégetőbb kérdése az, hogy miért nem akadtunk eddig a nyomukra.

Az tény és való, hogy nem is vizsgáljuk őket csillagászt időt tekintve túl régen. Az is tény, hogy az eszközeink és a technológiánk ezt sokági nem is tette lehetővé, és még ma is lenne mit fejlesztenünk ezeken, hogy nagyobb hatékonyággal kutathassunk a földönkívüliek után.

Mindezek ellenére nagyon sok a szakember szerint már réges-régen rá kellett volna bukkannunk az idegenekre. Pont erről szól a Fermi-paradoxon is. A Fermi-paradoxon feltételezhető ellentmondás a földön kívüli civilizációk létezésének magas becsült valószínűsége és az ilyen civilizációk létezésére utaló bizonyítékok hiánya között.

Az egész arról szól, hogy figyelembe véve az univerzum korát, a benne található csillagokat és az életre alkalmas helyeket rajta, már jelenleg is kismillió fejlett civilizációnak kellene léteznie.

Ezek egy részével pedig már találkoznunk kellett volna. Ha mást nem, legalább mesterséges szondákat kellett volna találunk, de ilyen sem történt.

Egyes kutatók ezt úgy fogják fel, hogy valójában a Fermi-paradoxon a bizonyítéka annak, hogy egyedüli fejlett faj vagyunk a világűrben.

Egy új elmélet azonban a feje tetejére állíthatja a dolgokat az idegenek utáni kutatással kapcsolatban.

Az elmélet ugyanis azt mondja ki, hogy a fejlett technológiával rendelkező fajok nem véletlen mutatnak magukról életjelet. Ezen civilizációk ugyanis egyfajta több millió éves hibernációban vannak.

Hibernálhatták magukat egészen addig az "időpontig", míg az univerzum nem kezd el ténylegesen, nagyobb mértékben lehűlni.

Mint ismeretes, az univerzumunk egyik lehetséges jövője az, hogy elkezd majd lehűlni, és szép lassan elkezdenek kihunyni a csillagok. Egy sötét, és hideg hellyé fog válni, mielőtt végleg egy teljesen homogén tértré válik.

Az Oxford egyetem kutatói, és mesterséges intelligencia szakérői, Anders Sandberg és Stuart Armstrong, valamint Milan Ćirković úgy gondolják, hogy lenne logika és érv a több millió évig tartó hibernáció mellett egy faj számára.

Átvészelné az univerzum egyes folyamatait és ezen fajoknak talán sokkal kedvezőbb is lesz a lassan kihaló, egyre hidegebb univerzum.

Akadnak olyan eléggé vadul hangzó teóriák is, melyek aztán ebből az alapteóriából indultak ki. Eszerint egy idegen faj létezik rajtuk kívül, melynek tagjai mély hibernációban vannak, és az univerzum pusztulásának kezdetén fognak fölébredni, hogy mint egy halálhozóként ellenőrizzék és végig nézzék, hogy minden élet kimúl a világegyetemben.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány idegen idegenek idegen civilizációk űrkutatás


Megtekintések száma: 172970

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet