Meglehet az Alzheimer elleni gyógyszer?

2016. november 12., szombat
Az első klinikai tesztek szerint nem csak hogy hatásos, de még biztonságos is az az új gyógyszer, melyet nem rég teszteltek le különböző betegeken.

Új reménysugár csillanhatott fel az Alzheimerben szenvedő betegek előtt? 165 résztvevő bevonásával végzett kísérletsorozatban nemrég bámulatos eredményekkel zártak az orvosok.

Áttörés az Alzheimer elleni harcban

A memória romlását és ezáltal közvetve az önellátás zavarait, önveszélyességet okozó Alzheimer-kór ellen kifejlesztett új kezelés hatékonyságát vizsgálták.

Úgy tűnik, a gyógyszer nem csak hat, de még mellékhatásai sincsenek, ami áttörést jelenthet az Alzheimer-kór gyógyításával kapcsolatban.

A gyógyszer az úgynevezett amiloid lerakódásokat támadja – ezek olyan mérgező proteinek, amelyeket a kór közvetlen felelőseinek tekintenek.

A kísérletben résztvevők egy része placebo tablettákat kapott, amik nem tartalmaztak hatóanyagot, és egy másik részük valódi gyógyszert.

Kiderült, hogy a tényleges hatóanyaggal kezelt páciensek állapota elkezdett 12 hónap elteltével sokkal jobbra fordulni.

Az amiloid lerakódások jelentős része teljesen eltűnt, és volt olyan páciens, akinek az összes ilyen lerakódása megszűnt a gyógyszeres kezelés hatására. Annál a 20, korai fázisú betegnél pedig, akik a legnagyobb dózist kapták a gyógyszerből, teljesen észlelhető és mérhető módon lassult a kognitív funkciók romlása és a memóriazavarok terjedése.

Sikerült megállítani a kórlefolyást

Gyakorlatilag azt mutatták az eredmények, hogy klinikai keretek között igazolható módon először sikerült lelassítani, majd meg is állítani az Alzheimer-kór lefolyását.

A Providence-i Butler Hospital neurológus professzora, a kutatási team egyik tagja szerint ez az elmúlt 25 év legjobb híre a témában: Stephen Salloway szerint a most tesztelt módszer valós reményt adhat az érintett betegeknek és családjaiknak.

A kísérletben szintén részt vevő Roger Nitsch, a Zürichi Egyetem kutatója szerint a korábban publikált eredményekhez képest a mostani gyógyszer hatékonysága példátlanul erősebb.

Korábban is sejtették az orvosok és a kutatók, hogy ezek a rejtélyes amiloid lerakódások lehetnek az Alzheimer kiváltó okai, de egyelőre a sikeres tesztek ellenér is óvatosságra intenek.

Az új szer valóban jól szerepelt a teszteken, még rengeteg munka van a tökéletes kezelés kifejlesztéséig. Egyelőre abban sem biztosak még 100%-osan, hogy egyedül és kizárólag csakis az amiloid lerakódások tehetők felelőssé a kór kialakulásáért.

A kutatók azonban abban reménykednek, hogy a szélesebb körben elvégzett kísérletek elemzése után legalábbis lassítani lehet majd a memória romlását és az agyi funkciók szétzilálódását. Az újabb kísérletsorozatot 2020-ra tervezik, a 18 hónapon át tartó kutatásra 2700 jelentkezőt toboroznak.

Ez lehet a jövő gyógyszere

Ha a jövőben elvégzett újabb kísérletek, klinikai tesztek is azzal az eredménnyel zárulnak, amivel ez a kísérlet is zárult, akkor komoly esély van rá, hogy az ezt követő években egy széles körben alkalmazott gyógyszert dobjanak majd a piacra, mely képes felvenni a küzdelmet a kórral szemben.

Addig még hosszú az út, és ki kell zárni az összes kockázati tényezőt. Többek között azt is vizsgálni kell, hogy nem-e áll fenn valamiféle hosszabb táv mellékhatás, vagy más, a szervezetet romboló mechanizmus.

A sikeres klinikai teszteket követő újabb lépcsőfok már a sorozatgyártásra való előkészületek lesznek.

egészség orvostudomány betegség betegségek alzheimer


Megtekintések száma: 29330

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet