Meglehet végre a rejtélyes rádiókitörések forrása?

2023. május 11., csütörtök




A csillagászok talán végre nyomon vannak, és megfejthetik az űrből érkező, titokzatos rádiókitöréseket.

Titokzatos rádió kitörések

Rádiókitörések tartják már évek óta izgalomban a tudósokat és a csillagászokat.

A csillagászok mindössze tíz éve ismerik az úgynevezett rövid vagy gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Bursts, FRB). Ezek nagy energiájú asztrofizikai jelenségek, melyek felvillanó rádiópulzálások formájában láthatóak.

Egy szempillantásnál is jóval rövidebben és látszólag rendszertelenül villannak fel az égbolton.

Rengeteg elmélet született arról, hogy ezek hogyan keletkezhettek, és hogyan sugárzódtak el idáig. És persze az sem tisztázott, hogy milyen forrásból származnak.

Egyesek ugyanis nem természetes jelenségnek gondolják őket, mivel soha hasonló természetes jelt nem fogtak még. Nem ismerünk egyetlen olyan csillagászati jelenséget sem, mely még csak hasonlót lenne képes produkálni.

Ismeretlen az eredetük

Az utóbbi években azonban előtérbe kerültek olyan elméletek is, melyek szerint talán két neutroncsillag összeolvadása okozhatja, vagy nagy tömegű feketelyukak. Azonban a jelek annyira rövid ideig tartanak, hogy nagyon nehéz őket meghatározni és elemezni.

Egy másik felvetés szerint idegen civilizációktól származó rádiójelek lehetnek. Ennek a lehetőségét sem zárták ki ugyanis egyértelműen, mivel a jelsorozat tényleg minden az űrben fellelhető jeltől nagyban különbözik.

Végre meglehet a forrásuk?

Nemrégiben azonban talán közelebb kerülhettek hozzá a kutatók, hogy megfejtsék a titokzatos rádiójelek forrását.

Nagyon nagy pontossággal vizsgálták meg azt az egyetlen régiót, ahol ismételten ilyen rádióhullámokat észleltek.

Egy egész antennarendszert állítottak rá a dologra, aminek meg is lett az eredménye, ugyanis 2012 novemberében, és 2014-ben is érzékeltek olyan rádiókitöréseket.

A 27 egybekapcsolt antenna összesen 9 ilyen kitörést észlelt, így minden eddiginél pontosabban meg tudták határozni, hogy honnan érkezhetnek ezek a jelek.

A vizsgálatok szerint a rádiókitörések forrásának helyszínén egy gyenge, tartós rádióforrással rendelkező kis törpe galaxis van, amely hárommilliárd fényév távolságra található a Földtől. A kitöréseknek tehát különösen erősnek kell lenniük, mivel ilyen nagy távolságból is mérhetőek.

Az még mindig rejtély ugyanakkor, hogy mi okozhat ilyen erős rádiókitöréseket egy törpe galaxisban.

Egyes szerint egy régebben összeomlott csillag maradványai okolhatóak ezért míg mások továbbra is az idegen életformák mesterkélt üzeneteit vélik felfedezni a jelekben.

Ha valóban idegenek élnek abban a törpe galaxisban, akkor érdemes lesz a jövőben jobban megfigyelni az adott területet, hátha még szabályosabb, emberileg is értelmezhető jeleket kezd valami onnan sugározni.

Egy 2015-ös rádiókitörés vizsgálatakor a kutatók a jelenség forrásaként egy hatmilliárd fényévre lévő nagy, elliptikus galaxist jelöltek meg.

tudomány rejtély rejtélyek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 108331





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet