Meglepő folyamatot észleltek a Marson: tudományos rejtély és a metán valódi forrása az idegen élet?

2019. november 14., csütörtök




A metán után újabb életre utaló gáz, az oxigén értékében is furcsaságokat mértek a Marson 

– írja a Space.com. 

A Curiosity marsjárónak köszönhetően már korábban kiderült, hogy a vörös bolygón található Gale-kráterben nyaranként nő a metán koncentrációja. Egy friss tanulmány alapján a robot az oxigén esetében is hasonló jelenséget figyelt meg.

Sushil Atreya, az Ann Arbor-i Michigani Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint összefüggést lehet felfedezni a metán és az oxigén szintje között a marsi év alakulása során.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy mi is állhat a folyamat hátterében.

Az új tanulmányban a szerzők a Curiosity 2012-2017 közötti légköri adatait elemezték. 

Az eredmények alapján a Gale-kráterben az atmoszféra 95 százaléka szén-dioxid, 2,6 százaléka molekuláris nitrogén, 1,9 százaléka argon, 0,16 százaléka molekuláris oxigén, 0,06 százaléka pedig szén-monoxid. 

Meglepő módon az oxigén szintje nem igazodik a szezonális változások alatt a többi gázéhoz, és a vártnál jobban emelkedik tavasszal és nyáron.

Elképzelhető, hogy a jelenség hátterében a szén-dioxid vagy a víz molekulákra történő szétválása áll, a gáz azonban nem bomlik elég gyorsan, vízből pedig nincs elegendő ahhoz, hogy megmagyarázza a folyamatot. 

Éppen ezért egyelőre a metánszint változásához hasonlóan az oxigénkoncentráció alakulásának hátterét sem ismerik.

Az sem zárható ki, hogy mikrobiális létformák állnak a háttérben, de sokkal valószínűbb, hogy egy egyelőre feltáratlan geofizikai folyamat okozza a változásokat.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 35247





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet