Megmagyarázhatatlan dolgot figyeltek meg a feketelyukakkal kapcsolatban

2017. március 4., szombat




A tudósok egyelőre teljesen értetlenül állnak a bizarr jelenség előtt. Újra kell néhol írnunk az univerzumról alkotott ismereteinket?

A feketelyukakkal kapcsolatban rengeteg rejtély van még a tudomány számára, amit nem árt tisztáznia. Kezdve azzal, hogy nem tudják pontosan, mi van a másik végén. Ezt talán sohasem tudjuk meg, vagy legalábbis sok-sok ezer év szükséges majd ahhoz, hogy valmait építeni tudjunk, ami be tud menni, és képes valahogyan információt kijuttatni belőle.

Már ha ez egyáltalán lehetséges, ugyanis sokak szerint a feketelyukba való behatolás azt jelenti, hogy az a valami, amit oda beküldünk, megszűnik létezni a szó szoros értelmében.

A feketelyukak kapcsán most azonban egy másik nagyon érdekes jelenséget figyeltek meg, ami megmagyarázhatatlan.

Arról van ugyanis szó, hogy a feketelyukak felől - főleg a szupermasszív feketelyukak felől - forró, és rendkívül hideg űrbéli áramlatok, vagy ha úgy tetszik szelek érkeznek.

Ez a váltakozás pedig nagyon furcsa, ugyanis semmivel sem tudták eddig megmagyarázni, hogy miért egyszer hideg, és egyszer forró ez a kozmikus szelek.

Ráadásul ezek a folyamatok egyértelműen hatással vannak a galaxisban, melyben van. ez főleg a szupermasszív feketelyukakra igaz, melyek egyes galaxisok - így a miénknek is - a közepén helyezkednek el.

Egyfajta űridőjárás alakul ki így, ugyanis a feketelyuk hol hideg, hol forró kozmikus szeleket bocsát ki.

Senki sem tudja, hogy, és miért így működik, és hogy egyáltalán hogy képes erre, hiszen elméletileg mindent magába szív, és elnyel, még a teret és az időt is.

Nemrég górcső alá vették ezt a viselkedést, de nem sikerült semmi újat megállapítani, csak azt, hogy extrém hideg áramlik belőlük, amit időnként hihetetlenül forró áramlatok váltanak fel.

Ez a folyamatváltás annyira gyors, hogy a mérések szerint van, hogy néhány óra alatt lezajlik.

Ezzel nem csak bizonyítottá vált, hogy a szupermasszív feketelyukak képesek befolyásolni a galaxisaik űrbéli "időjárását", és hőmérsékletét, valamint a viselkedésüket, de egy újabb rejtélyre bukkantak, melyet meg kell majd fejteni a jövőben.

A hosszas vizsgálódások során még annyit sikerült megfigyelni, hogy a feketelyukak felől áramló kozmikus szél időnként rengeteg részecskét tartalmaz, és a fénysebesség közel negyedével képes száguldani a térben.

A forró kilövellő szelek néhány óra elteltével teljesen lehűlnek azonban nem értik, miért áramlik időnként leve jéghideg belőle.

Feltehetően létezhet a fekete lyukban egy olyan jelenség, egy olyan kölcsönhatási folyamat, amit még nem ismerünk, vagy még a létezéséről sincsenek elképzeléseink, vagy fogalmunk.

Ez a jelenség, vagy dolog lehet az oka annak, hogy a kozmikus szelek melyek belőle áramlanak, váltakoznak, méghozzá néha igen rövid időn belül.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 26185





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet