Megmagyarázhatatlan véres folyadék szivárog a jég alól az Antarktiszon

2017. április 29., szombat




Az ijesztő jelenség az utóbbi időben egyre többször volt látható a déli sarkon.

A világ leghidegebb kontinensén nagyon bizarr, már-már félelmetes jelenség ütötte fel fejét az elmúlt időszakban.

Egy izolált területen –más jelentések szerint az Antarktisz több területén, és régiójában – elkezdett „vérezni” a jég.

„Olyan, mintha vér szivárogna az Antarktisz jege alól. Vörös, sötét színű folyadék, és egyre inkább terjed, a kontinens egyre több pontján lehet észlelni ezt a jelenséget, és alapjaiban véve sokan nem értik az egészet.” – állította egy kutató.

A képeket elnézve valóban riasztó jelenség első ránézésre. De vajon mi áll a dolog mögött?

Míg az első hírek hallatán felmerült az, hogy talán földönkívüli mikrobák szivárognak a jég alól, vagy valamilyen ismeretlen organizmus, esetleg egy szupervírus fog kiszabadulni az Antarktisz legmélyéből.

A vallási értelmezését is megkapta a dolog, ugyanis egyes egyházi vezetők azt gondolják a jelenségről, hogy egyfajta isteni jel, mely azt jelzi, hogy beléptünk az emberiség legnyomorúságosabb időszakába, amiről a Biblia is ír a Jelenések könyvében.

A jelenségre azonban nemrégiben sikerült egy logikusabb magyarázatot találni, ami ugyanakkor szintén riasztó kérdéseket vet fel.

Egyes történelmi dokumentumok szerint 1911-ben láttak először ilyen véres szivárgást a kontinens jege alól.

Már akkor felvetődött az, hogy valamiféle alga, vagy mikroorganizmus tehető felelőssé, mely vörösre festi a környezetét, vagy vörös telepekben nő, szaporodik. Később kiderült, hogy arról van szó, hogy vörösre festi egy baktérium az olvadékot.

A jelenségre végül nemrégiben meglett a végső válasz: egy olyan baktérium található az Antarktisz egyes régiói alatt, mely ha oxigén éri, és víz, akkor egyszerűen vérvörössé válik, és megbarnul az oxidációs folyamatok során.

Ebben azonban van mégis egy nagyon aggasztó dolog.

Mégpedig az, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy az Antarktisznak már a legmélyebb, eddig érintetlen területeit fenyegeti az általános globális felmelegedés.

Sokan attól tartanak, hogy a tengerekbe, óceánokba is bejuthatnak olyan anyagok a déli sark jégpáncélja alól, melyek akár egy tömeges kihalást is képesek előidézni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély érdekes rejtélyek érdekesség


Megtekintések száma: 453210





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet