​Megmenekülhet a bolygó:2025-ben jöhet az első fúziós erőmű

2020. október 6., kedd




Megoldaná az energiaválságot?

A szakértők felmérték, hogy mikor jöhet létre az első olyan fúziós reaktor, amelyben a megtermelt energia felülmúlja a felhasznált energiát. Ha minden jól megy, akkor hamarosan komoly előrelépés jöhet az emberiség energiatermelésében.

Martin Greenwald, az MIT munkatársa szerint a fúziós reaktor többek közt a globális felmelegedés lassulásában is segíthetne – egy ilyen berendezés ugyanis nem bocsát ki üvegházgázokat. További pozitívum, hogy rengeteg hidrogén érhető el a Földön, így a szükséges alapanyag beszerzése sem jelentene problémát.

Az MIT és vállalata, a Commonwealth Fusion Systems 2018 óta egy újabb kísérleti reaktor megalkotásán dolgozik, ez a SPARC.

A szakértők szerint

2021 júniusában elkezdhetik az építést, amely 2025-re be is fejeződhet.

A projekt során az MIT csapata olyan, magas hőmérsékletű szupravezető mágneseket alkalmazna a gépben, melyek csak az utóbbi években váltak elérhetővé. A mágnesekkel egy igen erős, ugyanakkor kis méretű mágneses teret tudnak majd létrehozni.

A szimulációk alapján a SPARC több energiát állítana elő, mint amennyit igényelne, így az első valóban sikeres fúziós reaktor lehetne.

A technológiával gyorsan átalakíthatnák zöldebb erőművekké a jelenlegi, fosszilis tüzelőkkel működtetett létesítményeket.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2373





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet