Megnyerhetjük a mellrák elleni küzdelmet: elképesztő forradalmi eszköz vethet véget neki

2020. január 2., csütörtök
Pontosabb a mesterséges intelligencia az orvosoknál a mellrák mammográfiai diagnosztizálásában.

Egy amerikai-brit kutatócsoport, köztük a londoni Imperial College és a Google Health szakemberei hozták létre azt az algoritmust, amely mintegy 29 ezer nő röntgenfelvételei alapján „tanulta meg” a diagnosztizálást. 

Az algoritmus a mammográfiai felvételek olvasásában hat orvost múlt felül.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mesterséges intelligencia annyira jó, mint két orvos együttvéve. 

Ráadásul fáradhatatlan, és a szakemberek szerint pontossága tovább javítható. Számos ország egészségügyi protokollja szerint két radiológusnak kell elemeznie a nők röntgenfelvételeit. 

Amennyiben nem esik egybe véleményük, egy harmadik orvost is bevonnak a feladatba.

A tanulmányban a kutatók anonim felvételeket tápláltak be a számítógépbe. 

A orvosokkal ellentétben a mesterséges intelligencia csak a mammográfiai felvételeket látta, nem ismerte a páciens állapotának történetét. 

Eredményeik szerint az AI pontosabb volt a diagnosztizálásban annál, mint amikor azt egyetlen orvos végezte, és ugyanolyan jó volt, mint amikor két orvos együtt elemezte a felvételeket. 

Előző esetben 1,2 százalékkal csökkent a hamis pozitív és 2,7 százalékkal a hamis eredmények aránya.

A tanulmány eredményeit ismertető BBC felhívta a figyelmet arra, hogy egy radiológus képzése több mint egy évtizedet vesz igénybe, és Nagy-Britanniában például jelenleg több mint ezer radiológus hiányzik az állami egészségügyi rendszerből.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes egészség életmód


Megtekintések száma: 53234

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet