Megoldatlan ügyek - Brianna Maitland rejtélyes eltűnése

2015. december 14., hétfő




Brianna Maitland 2004 márciusában tűnt el nyomtalanul. Csak a kocsiját találták meg egy elhagyatott farmházba csapódva, a lány soha nem került elő. Íme az USA legrejtélyesebb eltűnésének története.

[dropcap]N[/dropcap]em kis túlzás azt mondani, hogy Amerika egyik legijesztőbb eltűnéséről beszélünk. Akkoriban, és azóta is a sajtó középpontjában van az incidens. Nem azért, amit tudni lehet róla. Éppen azért, mert szinte semmit sem tudni a körülményekről. A mai napig nincs komolyan vehető gyanúsított az ügyben.

Brianna mosogatóként dolgozott a Montgomeryben. Egy napon - mely ugyanolyannak ígérkezett mint az összes többi - hazaindult kocsival a munkából. Azt azonban bizonyára ő sem tudhatta, hogy soha nem érkezik meg.

[caption id="attachment_4610" align="aligncenter" width="740"]brianna-maitland-eltunese Agy találták meg az autót. Az elhagyatott Dutchburn farmház oldalának csapódva. A kocsiban senkit sem találtak.[/caption]

Másnap találták meg az autót amiben ült, egy elhagyatott farmház oldalába fúródva. Azóta több mint 11 év telt el, de az esettel kapcsolatos kérdések nem kaptak választ. Sőt! Egyre több a kérdés...

Az eltűnés előtti események

A lány barátjával, Jillian Stout-tal élt egy háztartásban Jillian apjával együtt. A lány egy cetlit hagyott az asztalon azzal az üzenettel, hogy este a munka után majd visszajön. Egy fárasztó, ámde teljesen átlagosnak mondható műszak után késő este, 11:20-kor csekkolt ki a munkahelyéről. Ezután beült 1985-ös Oldsmobile-jába, majd elindult hazafelé.

brianna-maitland

Az utóbbi visszaemlékezések - melyeket az ott dolgozók jelentettek a későbbi kihallgatások során - szerint a lány végig egyedül volt a kocsiban, vagy legalábbis úgy tűnt...

Elhagyatott autó az út szélén

Másnap kora reggel egy elhagyatott farmháznál - ami a helyiek csak a Dutchburn házként emlegetnek - egy motoros rendőr rátalál egy régi típusú autóra. Csak kicsivel később derül ki, hogy az autó Brianna-é volt.

A hely a lány munkahelyétől alig egy mérföldre található. Az autó, ahogyan a képen is látható, a farmház oldalába volt fúródva, mintha baleset történt volna. Az első pillanatokban a hatóságok még így is kezelték az esetet. Ez a momentum még később fontos lesz.

Az első ülésen két kifizetési csekket találtak a munkahelyétől ahol dolgozott, így tudták, hogy kit keressenek. A járművet elvontatták, majd felkeresték az autó tulajdonosát. Azonban a dolgok szerencsétlen együttállása miatt még napok telt el, mire bárki is észrevette, hogy Brianna eltűnt. A rendőrség ugyanis nem tudta elérni Brianna anyját, Kellie Maitlandet.

[caption id="attachment_4614" align="aligncenter" width="740"]brianna-maitland-auto Az autó helyszínelése után készült fotók. A hátsó ülésen jól látható a négyzet alakú kivágás, melyet a helyszínelés során vágtak ki a DNS analízishez.[/caption]

Ráadásul Jillian Stout bár elolvasta aznap este Brianna üzenetét, el kellett mennie a hétvégére a városból, így Hétfőn ért ismét haza. Akkor már furcsa volt neki a még mindig érintetlenül ott heverő cetli a 2 napja írt üzenettel, de azt gondolta, hogy barátnője talán csak másnál töltötte a hétvégét. Csak Kedden kezdett el az ismerősöknél érdeklődni, hogy hol lehet Brianna.  Később Kellie-t is felhívta, aki akkor tudta meg azt, hogy a lánya eltűnt, így neki is új volt az információ, hogy nem találják a lányt. Ekkor már mindenkinek egyre gyanúsabbá váltak a dolgok, majd némi körbetelefonálás után hívták fel a rendőrséget.

[caption id="attachment_4615" align="aligncenter" width="740"]kivajt-benzin-tartaly Az autó üzemanyag tartálya ki volt vájva. Ki tehette? Talán maga a gyilkos vájta ki, hogy Brianna megálljon az út szélén a sötétben autójával?[/caption]

A rendőrség visszajelzett, hogy már korábban megtalálták a lány autóját. Behívták őket az őrsre, majd képeket mutattak a Dutchburn házba csapódott autóról. Ekkor már kezdett mindenki számára nyilvánvalóvá válni, hogy Brianna bűncselekmény áldozatává válhatott.

Szemtanúk

Egy tanúvallomás szerint egy arra járó éjjel 11:30 és 12:30 között látta, hogy az autó a farmház oldalába van fúródva, és égnek a lámpái. Sofőrt azonban nem látott, sem senki mást a kocsiban ülni. Különösnek találta, de ennek ellenére elhajtott a helyszínről, és nem állt meg.

Egy másik, valamikor éjfél körül arra járó szemtanú pedig azt látta, hogy az autó irányjelzője jelez, de az autó nem mozdul. Ez a szemtanú szintén elhajtott, mert nem érzékelt semmi furcsaságot.

dutchburn-farmhaz

Az eset másnapján hajnalban - körülbelül hajnali 4 óra fele - motorosok hajtottak át a területen, amikor megpillantották a szokatlan helyszínt. Elég furcsának találták ahhoz, hogy megálljanak, és készítsenek néhány fotót a helyszínen. Az egyik fotót készítő férfi beszámolója szerint elszórt aprókat láttak a földön, valamint egy eldobott nyakláncot, mely feltehetően a lányé volt, illetve egy vizes üveget.

Összekapcsolódó szálak?

A rejtélyes eltűnést megelőző hónapokban Brianna állítólag nehéz időszakon ment keresztül, és összeveszett szüleivel októberben. Ezt követően elköltözött otthonról. Az anya később azt nyilatkozta, hogy tipikus szülő-tinédzser konfliktusról volt szó, semmi többről. Egyszerűen független akart lenni, és közelebb akart kerülni akkori baráti köréhez.

Februárban eltanácsolták az iskolából a lányt, mert nem tudta fizetni a tandíjat sem, így elment dolgozni. Ekkor állt be munkahelyére, ahonnan később az eltűnés estéjén elindult haza.

eltunes-helyszine-brianna-maitland

Egy bizonyos Keallie Lacross - aki irigy volt Brianna életére - egy alkalommal megtámadta Briannát, aki könnyebb sérüléseket szenvedett a támadásban. Néhány horzsolás keletkezett azt arcáén, és betört az orra. Természetesen Brianna feljelentést tett a rendőrségen. Később, Brianna eltűnése után 3 héttel dobták a vádakat a nő ellen, mert tisztázta magát.

Ennek ellenére később 2012-ben Keallie Lacrosst betörésen és garázdaságon kapták Montgomeryben, majd letartóztatták. Vajon van összefüggés?

A lány eltűnésének napján - amikor anyjával vásárolni voltak egy helyi szupermarketben - Brianna figyelmét valami láthatóan felkeltette. Azt mondta anyjának, hogy valamit megnéz, és mindjárt visszajön. Mire Kellie befejezte a fizetést a kasszánál, addigra Brianna valóban visszasietett kintről. Ijedtnek tűnt, és mintha reszketett volna.

Megszökött

Számtalan teória látott napvilágot a nyomozás során, mely még ma is tart. Az egyik ilyen szerint Brianna megszökött, mert új életet akart kezdeni. Nem tudni miért, nem tudni kivel, de el akarta hagyni a környéket.

Talán az Egyesült Államokat is. Ugyanis a nyomozati szakaszban felbukkantak arra utaló szálak, hogy talán a Kanadai határon át szeretett volna eltűnni az országból.

Sorozatgyilkos

Azt beszélték, hogy akkoriban a környéken már nyomoztak egy lehetséges sorozatgyilkos ügyében, ugyanis  a vidéken és vonzáskörzetében több nő is eltűnt azokban a hónapokban, években.

Egy Israel Keyes nevű férfi a börtönben öngyilkosságot követte el, miután megvádolták egy alaszkai nő meggyilkolásával. Még a tárgyalások alkalmával 20111-ben beismerő vallomást tett Bill és Lorraine Currier megöléséről, valamint öt másik, azonosítatlan áldozat meggyilkolásáról.

israel-keyes

Elképzelhető, hogy Keyes a közelben tartózkodott, és ő ölte meg a lányt? Erre sajnos nincs bizonyíték, sőt! Az FBI egy nemrég lezárult nyomozás alkalmával közzétette az álláspontját, miszerint Israel Keyes nem volt Brianna Maitland eltűnéséhez köthető, mert a kérdéses napon bizonyíthatóan máshol tartózkodott. Ennek ellenére a sorozatgyilkos teóriát nem vetették el.

Meggyilkolták

Ez a legvalószínűbb feltételezés, és a legtöbben az ügy kapcsán ezt a nézetet osztják. De ha így van, akkor hol van a holttest, és ki volt a tettes? Az autóban szinte semmi használható nyomot nem találtak, még a DNS tesztek sem mutattak ki semmit.

A lány egykori legjobb barátnője egy közelmúltban leadott interjúban könnyekkel küszködve mondta el, hogy szerinte biztos hogy már nincs életben, és hogy valószínűleg valaki megölte, mert pénzzel tartozott neki. Ez azt a szálat erősítheti, miszerint a lányt kitették az iskolából, és munkát kellett vállalnia, hogy meg tudjon élni. Lehet hogy egy rossz embertől kért kölcsön, amit aztán nem tudott visszafizetni, és ezért kellett meghalnia.

A tény, hogy az autót a háznak csapódva találták meg, szintén erősíti az elméletet.

A lány szülei 10.000 dollárt ajánlottak fel annak, aki információval szolgál Brianna hollétéről. Ez idáig nem jelentkezett senki, így maradnak a találgatások.

Az anya volt

Lehet hogy az anya tette. Mindkét szülőnek meglehetett az indítéka. Sokszor hallani olyan estekről, ahol a szülők betegesen ragaszkodnak a gyerekhez, és nem engedik hogy az a maga útját járja.

Egy szintén amerikai nő például állandóan mérgezte lányát, hogy az otthoni ápolásra szoruljon, így mindig együtt tudott lenni vele, és sohasem költözött el. Ráadásul sok volt a veszekedés az eltűnést megelőző hónapokban. Ki tudja meddig fajulhatott a rengeteg stressz és kiabálás.

brianna-maitland-eltunese-2

Egy rosszul sikerült vita, és heves indulatok... talán az anya nem is szándékosan ölte meg, de ha már így alakult, félt szembenézni a börtönbüntetéssel. Ha az anyának köze volt az eltűnéshez, talán sohasem lesz meg a holttest, mert minden bizonnyal jól elrejtette azt, talán azóta el is égette a maradványokat.

Szexrabszolgaság, emberrablás

Szexrabszolgának szerették volna használni a lányt, ezért egy jól megtervezett emberrablás keretében "eltüntették" őt. Már akkoriban is komoly alvilági üzletnek számított az efféle dolog, így a hatóságok is komolyan vizsgálni kezdték az ide köthető szálakat.

Azonban ha valóban elrabolták a lányt, az eltűnést követő 48 órában már átléphették valamelyik országhatárt, így azóta bárhol lehetnek az emberrablók és a lány.

Új szálak az ügyben

Brianna az eltűnése előtt előszeretettel szívott különböző tudatmódosító kábítószereket. Nem számított rendszeresen drogfogyasztónak, de alkalmanként előfordult, hogy ő is kirúgott a hámból.

Állítólag a rendőrök kaptak egy névtelen fülest, miszerint a lányt akarata ellenére tartja fogva a helyi drogbanda. Több sem kellett, a hatóságok megjelentek a környéken, és mindenkit sorra kikérdeztek. Eljutottak ahhoz a házhoz, ahol a drogbanda tagjai éltek.

[caption id="attachment_4622" align="aligncenter" width="740"]Az autóval talán menekülni akart valaki elől a lány, azért csapódott neki a háznak. Az autóval talán menekülni akart valaki elől a lány, azért csapódott neki a háznak.[/caption]

Mikor kikérdezték őket, semmit nem tudtak az esetről. Azonban rengeteg drogot találtak náluk, valamint két kézifegyvert. Őrizetbe vették az ott tartózkodó 4 fekete férfit, és kihallgatták őket. Az egyik férfi ismerte Briannát. Akkoriban arrafelé egzotikumnak számítottak a feketék, és a fiatal lányok előszeretettel keresték a társaságukat. Szimpatikusak voltak, mindig volt pénzük és autójuk, egzisztenciális biztonságot jelentettek.

Brianna egykori barátnője emlékezett rá, hogy az egyik férfit - Nathaniel Jakcsont - a lány be is mutatta neki 5 héttel az eltűnése előtt. Egy másik férfi is képbe került, egy bizonyos  Ramon Ryans. Vele szintén együtt mutatkozott a lány az eltűnés előtt. Ez a férfi szintén abban a házban élt, ahol előállították 3 másik társával együtt.

Mivel Ryans nem szolgált értékelhető nyommal, és tisztázta magát, vádalku keretében elengedték. Később azonban az ügy hatalmas fordulatot vett, miután a férfi neve évekkel később ismét felmerült. Kiszivárgott egy jegyzőkönyv, amiben  egy magát meg nem nevező illető eskü alatt azt vallotta, hogy Briannát meggyilkolta Ramon Ryans. Állítólag a holttest a Dutchburn farmház pincéjében volt elrejtve, így a helyszínre érkező hatóságok sem vették észre.

Később azonban ez az informátor nem bizonyult hitelesnek és megbízhatónak, így nyomozati szempontból nem vették végül komolyan, így az egész ügy visszajutott a kezdeti fázisba. Vagyis senki sem tudta mi lett a lánnyal, vagy hogy hol van. Vajon él-e még, vagy már rég halott. Talán már aznap este végzett vele a gyilkosa. Talán még ma is életben van valahol.

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan megoldatlan ügyek


Megtekintések száma: 14461





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet