Megoldódhat az emberi DNS-t övező végső rejtély! Az emberiség múltja dekódolva!

2018. november 8., csütörtök




Megfejthették az emberiség végső eredetét?

A tudomány most egy nagyszabású kutatás keretében az emberi DNS feltérképezésével eredne az emberiség kialakulásának nyomába. ily módon lehetővé válna visszavezetni és megfigyelni, hogyan vándorolt ki az emberi faj Afrikából.

A tudomány és a történelem mindig is foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy az ember pontosan hogyan, és miként terjedt el a Földön. Azonban eddig nem állt túl sok konkrétum a rendelkezésünkre, hogy messze menő és biztos következtetéseket vonhassunk le.

Jelenleg csaknem 280 különböző populációhoz kapcsolhatóm örökítőanyag áll a tudomány rendelkezésére, ami jó eséllyel adhat egyfajta bepillantást a Homo sapiens ősi vándorútjába evolúciós szinten.

A kutatás elején már eleve bizakodóak voltak a szakemberek, azonban a hozott eredmények még őket is megdöbbentették. A tudósok a Nature szaklapban mutatták be eredményeiket.

David Reich, a Harvard Egyetem kutatója és csapata 142 populáció 300 egyedének genomját szekvenálta.

A tudomány mai állása szerint az az ősi csoport, melyből ma minden ma élő ember kialakult, körülbelül 200 ezer éve megkezdte a felbomlást Afrikában. Mondhatni kipusztult, eltűnt, és beolvadt.

Egy részük elhagyta a kontinenst, ezután pedig tovább bomlottak egy nyugat-eurázsaiai és egy keleti csoportra.

Este Willerslev, a Koppenhágai Egyetem szakértője és kollégái 83 ausztrál bennszülött és 25 pápua-új-guineai DNS-ét elemezték.

Tanulmányuk szerint ez a csoport 58 ezer éve vált el az európaiaktól és az ázsiaiaktól, 37 ezer évvel ezelőtt pedig szétvált a két rész fejlődési vonala, jóval azelőtt, hogy tízezer éve térben is elszakadt egymástól a két populáció.

Az ausztrál populáción belül aztán további alcsoportok alakultak ki, vélhetően a természetes akadályokként szolgáló puszták miatt.

Bár a két kutatás egyetlen időszakra talált bizonyítékot, amikor a Homo sapiens kivándorolt Afrikából, a szakértők nem zárják ki, hogy több kivándorlási hullám is lehetett.

Erre talált utalást csapatával Luca Pagani, a tartui Észt Biocentrum tudósa. Kimutatták, hogy pápua-új-guineai emberek mintegy két százalékának DNS-e arra utal, hogy elődeik korábban hagyták el Afrikát, mint más eurázsiaiak.

A modellek nem olyan nehezen összeegyeztethetők egymással, mint ahogyan az tűnik - írják a Washingtoni Egyetem szakértői, Serena Tucci és Joshua Akey a Nature magazinban.

Az a valószínű teória, hogy több kivándorlási hullám volt, miközben az emberek csak kevés, vagy egyáltalán semmi nyomot nem hagytak hátra a mai nem afrikaiak örökítőanyagában.

Az, hogy egyes populációk látszólag nyom nélkül tűntek el a Földről, az emberiség történetében többször előfordult.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek történelem genetika dns


Megtekintések száma: 41636





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet