Megpróbálják meghatározni a rejtélyes kilencedik bolygó pályáját

2016. március 8., kedd
A Cassini szonda segítségével próbálnak most a kilencedik bolygó nyomár bukkanni úgy, hogy megpróbálják meghatározni annak lehetséges pályáját.

Nemrég közel teljes bizonyosságot nyert, hogy létezhet a kilencedik bolygó, melyről oly sok legenda kering. Azóta a kutatók a rendelkezésre álló adatok alapján próbálnak a nyomára bukkanni. Most az foglalkoztatja a csillagászokat, hogy megpróbálják megállapítani a bolygó  előrejelzett pályájának azt az ívét, amelyen a planéta most járhat.

Kiszámolnák a pontos helyét

A Neptunusz pályáján túl, a Kuiper-övben keringő, Plutóhoz hasonló kis égitestek eloszlását nagyon nehéz pusztán a véletlennel magyarázni. Ez vezette Konstantin Batygin és Mike Brown kutatókat arra a következtetésre, hogy a megfigyelt eloszlást egy körülbelül 10 földtömegű bolygó perturbációs hatása okozhatja.

A 9. bolygó létét felvető cikkük az Astronomical Journal c. folyóiratban jelent meg 2016. január 20-án. A két kutató numerikus szimulációkkal meghatározta a feltételezett bolygó lehetséges pályáját.

x-bolygo

Szerintük a Kuiper-öv kis objektumainak megfigyelt eloszlása akkor reprodukálható, ha a pálya fél nagytengelye 700 csillagászati egység körüli, az excentricitása és inklinációja pedig egészen nagy: e=0,6 és i=30°. A bolygó jelenlegi pozíciójáról azonban nem adtak előrejelzést, azaz

nem könnyítették meg az észlelők dolgát, akiknek így a teljes pályaíven kellene keresniük a feltételezett planétát.

Agnès Fienga, Jacques Laskar (CNRS) és csoportjuk 2003 óta fejleszti az ún. INPOP bolygó-efemeriszeket, amelyekkel igen nagy pontossággal lehet előre jelezni a Nap, a nyolc nagybolygó, a Pluto és a Hold égi pozícióit.

x-bolygo-palyaja

A Cassini űrszonda adatainak köszönhetően a Föld és a Szaturnusz aktuális távolsága például körülbelül 100 méteres pontossággal ismert.

Fienga és munkatársai úgy gondolták, hogy INPOP modelljükhöz egy kilencedik bolygót adva tesztelik Batygin és Brown elgondolásának valószínűségét.

A rejtélyes kilencedik planéta pályája

A francia csoport kimutatta, hogy a pályamenti pozíciójától (ún. valódi anomália) függően a feltételezett kilencedik bolygó olyan perturbációkat okozhat a Szaturnusz pályájában, amelyek az óriásbolygó körül 2004 óta keringő Cassini űrszonda rádiójeleinek elemzésével detektálhatók.

naprendszer-palyak

A planéta INPOP-ban kiszámolt zavaró hatását a Cassini-adatokkal összevetve úgy találták, hogy a bolygó nem lehet a perihélium [-65°,+85°] környezetében, és ugyanez igaz a [-130°,-100°] tartományra is. Ez az eredmény lehetővé teszi a teljes pályaív mintegy felének kizárását, ha a bolygó jelenlegi pozícióját szeretnénk behatárolni.

Az is kiderült azonban, hogy néhány irány esetében a kilencedik bolygó hozzáadása csökkenti az eltérést a kis égitestek megfigyelt eloszlása és az ezt magyarázni próbáló modell között.

Ez alapján a keresett planéta tartózkodási helye a perihéliumtól 108° és 129° távolság között lehet, legvalószínűbb a 117-118°-os irány.

Elképesztő felfedezés

Ha sikerül a nyomára akadniuk a csillagászoknak, akkor az elképesztő horderejű felfedezés lenne, hiszen egy új bolygó léte nyerne teljes értékű bizonyítást.

Egyrészt azt az ijesztő tényt is megerősítené, hogy még a közvetlen környezetünkben sem fedeztünk fel az elmúlt évtizedekben mindent, másfelől lehetőségünk lehetne megfigyelni az égitestet, majd nyomon követni, a jövőben pedig akár - ha erre érdemes - műholdakat, szondát küldeni oda.

nibiru-utkozes-a-folddel

Sokak szerint a bolygó nem más, mint a legendás Nibiru, melyről oly sok, főleg világvégével kapcsolatos mendemonda kering. A Nibiru ugyanis a jóslatok szerint egy napon majd pályát változtat, és nekiütközik Földünknek, így indítva újra az evolúciót.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 5379

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet