Megszakadt a kapcsolat egy fontos japán műholddal - plusz objektumot érzékelnek az eszközök

2016. március 29., kedd




A februárban felbocsátott japán röntgencsillagászati műholdért küzdenek az irányítók, nem tudni, mi történt vele, egyszerűen csak leállt.

Szombaton megszakadt a rádiós kommunikáció a Hitomi (felbocsátása előtt nevén Astro-H) műholddal. A Japán Űrügynökség (JAXA) 2,7 tonna tömegű, új generációs röntgencsillagászati űrtávcsövének elkészítéséből az amerikai NASA, és kisebb mértékben más (európai) országok is kivették a részüket - írjaaz Űrvilág.hu.

Az űreszköz február 17-én állt pályára Japánból egy H-2A rakétával, és a műszereinek ellenőrzése, kalibrációja után a nyáron kellett volna megkezdenie a tudományos megfigyeléseket.

Az adatkapcsolat leállása a beüzemelés folyamatát szakította meg, ami miatt a földi irányítók nem tudják megítélni a Hitomi pillanatnyi műszaki állapotát.

A japán szakemberek azt feltételezik, hogy a napelemes energiatermeléssel lehet a gond. Mindenesetre mindent megtesznek annak érdekében, hogy ismét kapcsolatba tudjanak lépni a kb. 580 km-es magasságban keringő röntgencsillagászati holddal, és visszaszerezzék fölötte az irányítást.

hitomi-muhold-2

A Hitomi fedélzetén négy különböző, a röntgentartományban érzékeny távcső és két, a lágy gamma-tartományban érzékeny detektor repül.

Az amerikai műhold- és űrszemétkövető hálózattól (US Joint Space Operations Center) származó

legfrissebb információk szerint a műholddal együtt öt másik objektumot észleltek,

ami arra is utalhat, hogy valamilyen okból az űreszköz teste feldarabolódott. Ezt okozhatta egy a fedélzeten történt robbanás, esetleg egy űrszemétdarabbal történt ütközés.

hitomi-muhold

Mások szerint azonban ennél többről van szó, de az illetékesek nem mondanak többet. Lehet, hogy az öt másik objektum nem is a műhold darabjainak része, hanem idegen tárgyak, mesterséges szerkezetek.

Mások szerint titkos katonai művelet során került sor a műhold szétlövésére, mert az olyan dolgokat vizsgált vagy látott volna, amit nem lett volna szabad, ezért más országok, Amerika vagy Oroszország kiiktatta.

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 6693





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet