​Megtalálhatták a Bibliai Évát? Szenzációs felfedezést tettek a tudósok

2023. április 21., péntek
A Bibliában leírt teremtéstörténet nagyon is valós lehetett?

1987-ben a Natiura tudományos magazin is lehozta a döbbenetes felfedezést, miszerint öt földrajzi populáció 147 akkor élő emberének DNS-elemzése alapján kiderült, hogy a Homo sapiens Afrikából származik és az emberiség egyetlen közös ősanyától származik.

Ha a most élő emberek mtDNS-eit összehasonlítják, akkor a mutálódási sebesség birtokában megbecsülhetik egy bizonyos mutáció korábbi idejét.

Minél kevesebb a megjósolható mutáció, ahogy mennek vissza az időben, annál szorosabb rokoni kapcsolatot lehet feltételezni.

Végül eljuthatunk egyetlen olyan őshöz, akinek mitokondriális DNS-éhez a vizsgált emberek mindegyike visszavezethető.

Sokan a Biblia megdönthetetlen bizonyítékaként hozzák fel a mitokondriális Évát, hogy “lám-lám, a Biblia teremtés története tehát valós, Ádám és Éva pedig léteztek.

A dolog ennél viszont bonyolultabb.

Nem a Biblia Évája, mindannyiunk ősanyja bukkant elő váratlanul a genetika és a számítástechnika közös erőfeszítései közepette,

hanem csak az utolsó közös nőnemű elődje azoknak a mai embereknek, akiknek mtDNS-ét analizálták.

Az, hogy ma rengetegen ettől a közös ősanyától származnak, egyet viszont feltételez: hogy a múltban vészesen lecsökkenhetett az emberi populáció valamilyen külső tényező, kataklizma hatására.

A nagy vihart kavart tanulmány egyik szerzője, Allan C. Wilson például a „Szerencsés Éva” nevet javasolta azért, mert a 200 ezer éve élt asszony mtDNS-vonala bámulatos módon maradt fenn máig.

Ám annyira adta magát a bibliai párhuzam, hogy sokan az édenkert kiválasztott Évájával azonosítják őt.

Azonban ez nem teljesen helytálló, ennek lelenére egy izgalmas felvetés.

Az első emberpár utáni hajsza tehát folytatódik az ősidők útvesztőiben


Megtekintések száma: 4232

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet