Megtalálhatták a legendás náci aranyvonatot

2015. augusztus 20., csütörtök
Két személy azt állítja, hogy megtalálta a második világháború végén Alsó-Sziléziában eltűnt náci aranyvonatot, amely az előretörő szovjet hadsereg elől menekülve szállított el fegyvereket és értéktárgyakat Lengyelországból. [dropcap]A[/dropcap] délnyugat-lengyelországi Walbrzych önkormányzatának illetékesei közölték, hogy egy lengyel és egy német személyt képviselő ügyvédi iroda kapcsolatba lépett velük, mondván, megbízóik megtalálták a német páncélozott vonatot, és igényt tartanak a megtalált érték 10 százalékára, amely a lengyel törvények szerint jár nekik. [pullquote]"Ügyvédek, a hadsereg, a rendőrség és a tűzoltóság is foglalkozik az üggyel. A térséget korábban soha nem tárták fel, és nem tudjuk, mit találhatunk ott"[/pullquote]

Drágaköveket is szállított

naci-aranyvonat-2Helyi sajtóértesülések szerint a kérdéses vonat 1945-ben tűnt el, tele volt az akkori német városban, Breslauban (ma Wroclaw) összerabolt kincsekkel. A Wehrmacht kötelékébe tartozó vonat páncélozott volt. A wroclawi rádió a helyi szóbeszédre utalva közölte, hogy a vonat az alsó-sziléziai hegyvidéken fekvő Ksiaz vára közelében betért egy alagútba, ahonnan soha nem jött ki. A feltételezések szerint az alagutat később lezárták, és a helyet elfelejtették. A 150 méter hosszú vonat fegyvereket és ipari berendezéseket szállított, valamint drágaköveket és más értéktárgyakat. Tokarska közölte, hogy semmilyen részlettel nem tud szolgálni arról, hol találták meg a szerelvényt, és mi van rajta. "Számos ember kereste már a vonatot, de soha nem találtak semmit" - idézte a rádió Joanna Lamparskát, a térség történelmének szakértőjét.

Vonat van, arany nincs?

Tadeusz Slowikowski, aki korábban maga is kutatta a vonat hollétét, a Radio Zet rádiónak kétségeit hangoztatta.A vonatot megtalálhatták ugyan, de az aranyat nem"- vélekedett. Walbrzych közelében a második világháború idején működött egy föld alatti ipari létesítmény szerteágazó alagútrendszerrel, mivel a háború végső szakaszában végrehajtott heves bombázások miatt az ipari termékeket a föld alatt kellett raktározni.


Megtekintések száma: 4855

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet