Megtalálhatták Atlantisz pontos helyét! A régészek rálelhettek az elveszett ősi királyság nyomára?

2019. május 7., kedd




Ez mindent megváltoztathat...

A rejtélyes szigetnek valahol a Yucatán-félszigettől északnyugatra kellene lennie, ám a XIX. század óta egyszerűen nyoma veszett.

Létezik - vagy legalábbis létezett - egy eltűnt sziget, mely még ma is zavarba ejti a mexikói kutatókat, de úgy az egész világot is. A sziget ugyanis minden nyom nélkül eltűnt a Föld színéről. Mi történhetett? És kik éltek rajta? Egyesek Atlantiszt sejtik a dolgok mögött, míg mások titkos katonai kísérletekről, idegenekről beszélnek. Az igazság azonban lehet, hogy még ennél is kacifántosabb.

Bermeját először 1535-ben a portugál Gaspar Viegas térképei jelölik, később találkozhatunk vele egy sor spanyol atlaszon, ám érdekes módon az 1800-as évek elején egyszer csak mintha a föld – vagy a Mexikói-öböl – nyelte volna el.

A sziget tényleg nem került azóta sem elő. Sem térképeken nem jelölték többé, sem senki nem járt sem a szigeteb, sem pedig a környéken hajózó tengerészek nem látták a nyomait.

A mexikói kutatók és térképrajzolók azonban nem nyugodtan bele a sziget eltűnésébe, és sokáig biztosak voltak benne, hogy a sziget továbbra is a helyén van, ezért következetesen minden térképen feltüntették annak ellenére, hogy ezt más nemzetiségek térkép rajzolói már nem tették meg.

De hogy mért ennyire fontos ez a kérdés mindamellett, hogy misztikus? Bermeja ugyanis szó szerint kincset érne Mexikónak, ha ismét felfedeznék.

olajfuro-torony

Amennyiben bebizonyosodna, hogy Bermeja létezik, Mexikó tengeri határai a Clinton-Zedillo megállapodás értelmében jócskán belenyúlnának a Mexikói-öbölbe, amely a régió legnagyobb olajtartalékait rejti.

Mindemellett persze óriási jelentőséggel bírna maga a megtalálás ténye is, mert fényt lehetne deríteni arra, hogy mi si történt, hová tűnt a sziget, és korábban miért nem találták.

bermeja-terkep

A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem legújabb tanulmánya szerint eddig senki sem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy megtalálta volna a szigetet. A vizsgálatok során a legmodernebb víz alatti észlelési eszközöket és légi felderítő eszközöket is bevetették. A kutatók azonban nem adják fel, és tovább vizsgálódnak: eddig négy helyszínt vettek számításba, és azt is belekalkulálták, hogy a sziget ma már talán nem látható a víz felszínén.

Rengeteg történet kering arról, hogy a sziget hová tűn, miért tűnt el, és mi lett a lakókkal, már ha voltak rajta lakók. Egyesek szerint egyszerűen valaki elszámolta magát, és a sziget soha nem is létezett, aztán ott vannak azok a geológusok, akik szerint valószínűleg a sziget elmerült az évek során a tengerfenék átrendeződésének következtében.

A mexikói képviselő, Elías Cardenas szerint Bermeját egyenesen a CIA robbantotta fel, és elsüllyesztette, hogy rátehesse kezét a Hoyos de Dona olajmezőre.

Hogy volt, van és lesz-e Isla Bermeja, egyelőre még talány, az utóbbi évtizedekben öt tudományos kutatóexpedíció nem volt képes megtalálni, én a Google Mapen szintén nem találta meg egyetlen szemfüles szemlélődő sem, de ha valakinek van kedve a kutatáshoz, akkor az északi szélesség 22° 33′, nyugati hosszúság 91° 22′ koordinátáknál érdemes kezdeni a keresést.

A sziget lehetséges elsüllyedéséről szóló elmélet felvetette annak a lehetőségét is, hogy Bermeja tulajdonképpen nem lehet más, mint Atlantisz.

Atlantisz is elsüllyedt, és soha nem bukkantak a nyomára, pedig az egész bolygón keresték már. Sőt, egyesek még azt sem tartották kizártnak, hogy talán Atlantisz egy marsi város volt.

Ha így volt, akkor a szigetnek biztosan voltak lakói,l méghozzá egy nagyon fejlett és legendás kultúra. Hogy miért süllyedhetett el a sziget, azt csak akkor lehetne nagy bizonyossággal megállapítani, ha meg is találnánk.

Egyes radikálisabb elképzelések szerint a szigetet földönkívüliek tüntették el, vagy az amerikai hadsereg tesztelt akkoriban egy titkos technológián alapuló fegyvert.

Hogy milyen célja volt eredetileg a fegyvernek, azt nem tudni - nagy valószínűséggel be akarták vetni a világháború során - de nem várt eredményként eltüntettek vele egy teljes szigetet.

A fegyvert ezután annyira veszélyesnek találták, hogy felhagytak a további fejlesztésével és a kutatásokkal. A fegyvert szétszedték, majd megsemmisítették a darabokat, a projektben dolgozó kutatókat pedig egész életükön át figyelték, nehogy valaki szivárogtasson.

Amíg nem találják meg Bermeja elveszett szigetét, addig minden csak talány marad.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek atlantisz


Megtekintések száma: 65538





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet