Megtalálhatták az ősgalaxist, ahonnan minden eredhet!

2017. november 7., kedd




Avagy az emberiség elfoglalt helyéről a kozmikus világban. harc a drákói idegen fajokkal?

Csillagászok egy csoportja váratlan dolgot azonosított az ismert Univerzum határán. Felfedezésük hozzájárulhat a világegyetem keletkezésének megértéséhez.

Arról van szó ugyanis, hogy az ismert világ legidősebb galaxisára bukkantak. A rendszer körülbelül egymilliárd évvel az ősrobbanás után keletkezett, vagyis ez csillagászati léptékben mérve az ősrobbanás utáni pillanatokat takarja.

Lehetséges, hogy minden ebből a galaxisból ered?

A G09 83808-at (vagy HATLAS J090045.4+004125-öt) a mexikói Nagy Milliméteres Távcső (LMT) segítségével fedezték fel. rendszer mintegy 12,8 milliárd éves, ezzel ez a második legősibb ismert poros galaxis.

A rendszer egy igen látványos csillagformálódási korszakát éli: a galaxisban évente 380 naptömegnyi égitest jön létre.

A jelentős csillagszületés alapján a kutatók következtetni tudtak arra, hogy a G09 a különösen nagy infravörös luminozitású galaxisok (ULIrG) közé tartozik. Kevés ilyen rendszert ismerünk, amely ennyire messze helyezkedne el a Földtől, ugyanis az optikai teleszkópokkal – mint amilyen a Hubble űrtávcső is – nehéz felfedezni az efféle galaxisokat.

Egy új ULIrG felfedezése sokat segíthet az Univerzum korai galaxisainak megértésében.

Az efféle rendszerek sokkal nagyobb számban alakulhattak ki az ősrobbanás utáni időkben, mint az ennél is látványosabb csillagformálódást produkáló galaxisok.

Sok olyan felvetés is napvilágot látott, melyek szerint a kutatók azt gyanítják, hogy ebből az ősgalaxisból származhat sokminden, így akár az élet építőkövei is.

Vagyis végső soron az sem lehetetlen, hogy az emberi faj végső eredete egészen eddig a galaxisig vezethető vissza, és ha valóban vannak még más civilizációk is rajtunk kívül, szintén ez lehetett az ősi otthonuk.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen csillagászat univerzum


Megtekintések száma: 62333





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet