Megtalálhatták az özönvíz nyomait a tudósok!

2017. december 14., csütörtök




A bolygó mélyén lévő rejtett óceán az özönvízből visszamaradt vízmennyiség lehet - állítják a kutatók.

Az elmúlt időszakban többször szóltak arról a hírek, hogy egy rejtett óceánt fedeztek fel a Földünk érgének mélyén, a köpeny rétegeiben, ahol olvadék kőzet és láva uralkodik.

Egyes régiókban ugyanis hatalmas mennyiségű "talajvíz" lehet a mélyben, mely folyékony, vagy félig gőz halmazállapotban lehet jelen.

A tudósok még nem érik hogyan kerülhetett a Föld ezen rétegeibe víz, de rengeteg olyan ásványt találtak, és hoztak felszínre, melyek egyértelműen víz jelenlétére utalnak. 

A kutatók egy csoportja most azt állítja, hogy a felfedezés egyúttal a bibliai özönvíz történetét is bizonyíthatja.

"Gondoljunk csak bele. Nem tudjuk pontosan, honnan van ez a rengeteg víz a kontinensek kőzetlemezei alatt. nem kizárt, hogy a Bibliában leírt özönvíz során szivároghattak le a földkérgen át a mélybe." - mondják a szakemberek.

Arról is rengeteg vita van, hogy mi okozhatta az özönvizet. Az egyik természetes magyarázat az, hogy egy globális felmelegedési időszak köszöntött be akkoriban, és az Antarktisz rövid idő - évek - alatt felolvadt, legalábbis a jelentős része.

Egy másik elmélet kozmikus eredetet sejt.

A teória szerint a Földet egy óriási kozmikus felhő találta el, így jött létre a belőle kicsapódó vízmolekulák trilliói hatására az özönvíz.

Ugyanis a korábbi teóriák csak részben magyarázzák azt, hogy honnan jöhetett ennyi víz, honnan állhatott rendelkezésre nagyon hirtelen, nagyon nagy mennyiségben.

Ez a hatalmas vízmennyiség aztán idővel leszivárgott a földkéreg alá, és jelenleg is ott van, hatalamas tárlatokban, melyek kiterjedése nagyobb lehet a földfelszíni óceánoknál is.

Nem mindenki ért ugyanakkor egyet ezzel a szokatlan elmélettel. 

Szerintük ugyanis az eredetére egyelőre nincs konkrét bizonyíték, vagy bizonyított elmélet, de sokkal valószínűbb az, hogy a Föld keletkezése során szinte mindent óceán lepett el.

Később ez az óceán elkezdett lassan a földkéreg alá szivárogni, és ez a folyamat napjainkban is tarthat, így egyre kevesebb sós, és édesvíz készleteink vannak, ami statisztikailag is kimutatható, mármint a vízkészletek nagyon lassú, de mérhető fogyása.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek biblia özönvíz


Megtekintések száma: 33116





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet