Megtalálta a NASA a Marsba csapódó Európai szondát! Szándékos elnémítás volt?

2016. október 23., vasárnap
Hihetetlen, de úgy néz ki, megtalálta a NASA az ESA szondáját, melyről sokáig nem lehetett tudni, hogy biztosan földet – vagy inkább Marsot –ért-e. A szondával leszállás közben, landoláskor vesztették el a kapcsolatot.

Sajnos kudarccal zárult az ESA (Európai Űrügynökség) nagy volumenű Mars missziója. Korábban, eleinte még arról szóltak a híradások, hogy sikeresen leszállt az ESA ExoMars expedíció szondája, melyet Schiaparelli névre kereszteltek egy híres csillagász után.

A talajba fúródott

Aztán szállingózni kezdtek az egyre aggasztóbb hírek. Ugyanis kiderült, hogy bár valóban leszállhatott az űrjármű a Marsra, de már leszállás közben elvesztették vele a kapcsolatot.

Az irányító központban várták a jelvétel következő időpontját. Ekkor a NASA Mars Reconnaissance űrszondája átrepült a Schiaparelli landolási helye fölött, és jeleket volt képes továbbítani az egységről. Legalábbis így tervezték, a szonda azonban végleg elhallgatott.

Később már arról szóltak a hírek, hogy valószínűleg mégsem ért sikeresen Marsot a szonda, és a talajba fúródhatott, megsemmisülve ezzel.

Nem sokkal ezután már feltételezték, hogy valami elromolhatott, valószínűleg nem megfelelő ideig - a tervezett 30 helyett csak 3-4 másodpercig - működtek a szonda fékezőrakétái, így az a felszínbe csapódhatott.

A NASA Marsi Felderítő Műholdjának október 20-i felvételei igazolni látszanak ezt a feltevést. A felvételeken a szonda tervezett leszállóhelyétől 5,4 kilométenyir egy 15-40 méter széles, friss krátert találtak, amelyen jól láthatók a marsi talaj mélyebb, sötétebb rétegei.

Látható még egy világosabb folt is, amiről azt feltételezik, hogy a szonda fékezőernyője lehet.

A NASA most a műhold nagy felbontású kameráját is ráfordíthatják a vélt becsapódás helyére, amely már elég részletes képet adhat a kráterről.

Szándékos „baleset” volt

A Marsba fúródó szondáról egyébként már rengeteg teória látott napvilágot, ugyanis az ESA hallgatása, és a szonda ismeretlen állapota azonnal táptalajává vált az idegenekkel kapcsolatos elméleteknek.

Sokan gondolják ugyanis úgy, hogy a Schiaparelli egyszerűen el lett hallgattatva, méghozzá a NASA által.

Az ugyanis nagyon különös, hogy az ESA éveken át készült erre a küldetésre, és egy ilyen alapvető technika hiba végzi ki a szondájukat.

Az összeesküvés elméletek hívői szerint a NASA és az amerikai kormány nem akarja, hogy bármilyen más nemzet szondát küldjön a felszínre, mert olyan dolgokat találnának ott, melyekről beszámolnának a közvéleménynek.

Hogy tényleg így van-e, azt aligha fogjuk pont tőlük megtudni, mindenesetre egy érdekes elmélet marad, mely egyre többeket foglalkoztat az ESA szondájának "balesete" kapcsán.

idegen mars marskutatás nasa összeesküvés eltitkolt tények


Megtekintések száma: 36654

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet