Megtalálták a Föld legmélyebb kontinentális árkát - elképesztő felfedezés

2019. december 13., péntek




A Föld legmélyebb kontinentális árkát találták meg a kelet-antarktiszi Denman-gleccser alatt, a jéggel teli kanyon legmélyebb pontja 3,5 kilométerrel a tengerszint alatt található 

- írja az MTI a BBC-re hivatkozva.

A felfedezést egy térképen mutatta be az Amerikai Geofizikai Társaság konferenciáján Mathieu Morlighem, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatója.

A BedMachine Antarctica elnevezésű vizualizácó lényegében a kontinens légifelvételei alapján készült térképeinek hézagait tölti ki.

Radarokkal évtizedeken át járták keresztbe-kasul az Antarktiszt, hogy mikrohullámú jelek segítségével a jég alatt kitapogassák a mélyben fekvő kőzetek formáját.

Azonban továbbra is hatalmas területek maradtak, amelyekről alig, vagy semmilyen adat sincs.

Morlighem úgy tüntette el a fehér foltokat, hogy a tömegmegmaradás törvényét használta: ha tudja, mennyi jég jut be egy szűk völgybe és milyen gyorsan folyik, akkor a jég mennyisége kiszámolható, ebből pedig képet nyerhet arról, milyen mély és mennyire egyenetlen a völgy talaja.

A 20 kilométer széles Denman-gleccser esetében a számítások azt mutatták, hogy a jég több mint 3500 méterrel a tengerszint alá nyúlik.

Csak az óceáni árkok mélyebbek nála.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 33031





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet