Megtalálták a legendás Cook kapitány hajóját!

2016. május 4., szerda




Úgy tűnik, megtalálták James Cook kapitány Endeavour nevű hajójának roncsait a newporti kikötőnél – jelentették be amerikai tengeri archeológusok.

A felfedezésről a kutatók szerdára ígértek bővebb tájékoztatást, de mint hangsúlyozták, 80-100 százalékig biztosak abban, hogy az Endeavour került elő.

Megtalálták

A brit felfedező 1778-ban elsüllyedt hajójának roncsaira az amerikai partok közelében bukkantak rá egy tengeri régészeti kutatási program (Rhode Island Marine Archaeology Project) tudósai.

Cook kapitány 1768 és 1771 között térképezte fel a Csendes-óceán délnyugati részét az Endeavour fedélzetén.

A hajó később számos kézen átment, amíg új néven, Lord Sandwichként bevetették a háborús blokádban. A hajót az amerikai telepesek és a britek közötti Rhode Island-i csata előtt küldték a tenger fenekére.

cook-kapitány

Egyike lehetett annak a tizenhárom hajónak, amelyet a britek elsüllyesztettek a blokád alatt.

A hajó lehetséges helyének meghatározásához Londonban található dokumentumokból indultak ki, majd elemezték a lehetséges helyszíneket, ahol elsüllyedhetett.

endeavour

A kutatók azt állítják, hogy a newporti kikötőnél öt további hajóroncs társaságában találták meg a híres vitorlást.

Óriási kincset nyomára vezethet

A legenda szerint Cook kapitány kincse elveszett, és csak egy kis részét találták meg az erre irányuló különféle kincsvadászatok és expedíciók során fellelt értékek.

A legtöbb feljegyzés arra utal, hogy Kauia szigetén lehet elásva a tömérdek, több mázsát nyomó rakomány.

A kincsek jó része eredetileg Kamehameha királyé volt, azonban a kincseknek uralkodása után nem sokkal nyoma veszett.

arany-erme

A most megtalált hajó újra beindította az emberek és a kincsvadászok fantáziáját, hogy mit találhatnak a hajóban, vagy a hajó roncsa körüli területen. A legtöbben úgy vélik, hogy talán egy térképet, vagy feljegyzést biztosan találnak a kincsekkel kapcsolatban.

Maga a hajó és a rakomány tanulmányozása is forró nyomra vezetheti a régészeket és történészeket. Talán egy napon tényleg sikerül Cook kapitány kincseinek nagyrését előkeríteni.


Megtekintések száma: 6829





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet