Megtalálták Leonardo da Vinci ma is élő rokonait

2016. április 14., csütörtök
Fontos kutatás eredményeit ismertetik csütörtökön a vinci Museo Ideale tudósai: bejelentették, hogy megtalálták Leonardo da Vinci élő rokonait, és kilétüket nyilvánosságra is fogják hozni. 

A holnapi sajtótájékoztatón jelen lesz néhányuk, és a kutatók azt ígérik: meg fogunk lepődni, mert közismert emberek is vannak közöttük. 

Korábban úgy hittük, hogy Leonardo da Vincinek nincsenek élő rokonai – nagyon nehéz is volt kutatni a témát, mivel az 1519-ben elhunyt polihisztor földi maradványai a 16. századi itáliai vallásháborúkban szétszóródtak.

Az olaszországi Vinci városában található Museo Ideale kutatói azonban hosszú éveken keresztül bújták az archívumokat, és kiderítették, hogy Da Vincinek mégis vannak élő rokonai – írja a Discovery News.

davinci-onarckep

Agnese Sabato történész és Alessandro Vezzosi, a múzeum igazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón rántja le a leplet a kilétükről – azt ígérik, olyan nevekkel is találkozunk majd, amelyeken meglepődünk. 

„Hosszú időn keresztül bújtuk a francia és spanyol archívumok anyagát, és sírköveket is tanulmányoztunk” – nyilatkozta Vezzosi a portálnak. „Ez még csak a tudományos kutatás kezdete.” 

Vezzosi és Sabato da Vinci apja, a vinci jogi közjegyző, Ser Piero Da Vinci egyenes ági leszármazottjait azonosította. „A kutatások segítségével tudósok képesek lehetnek megtalálni Da Vinci DNS-ét, 15 generációval a halála után” – magyarázta Vezzosi.


utolso-vacsora-maria-es-jezus Egyik leghírhedtebb festménye.

Leonardo, a reneszánsz egyik legnagyobb polihisztora, Vinci mellett, Anchianóban született 1452. április 15-én. Nem tudunk arról, hogy gyereke született volna, a történészek legtöbbje szerint homoszexuális vagy aszexuális lehetett. 

Élete során nem esik szó feleségről vagy szeretőről, azzal viszont megvádolták, hogy homoszexuális viszonyt folytatott néhány fiatalemberrel a mentora, Verrocchio házában. Végül a vádak alól felmentették. 1519-ben a franciaországi Amboise-ban halt meg, egyedül.

Forrás: Origo

tudomány rejtély rejtélyek történelem leonardo da vinci


Megtekintések száma: 6918

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet