Megtalálták Nofertari lábának darabjait

2016. december 5., hétfő
A 3200 évvel ezelőtt uralkodó II. Ramszesz kedvenc felesége volt. Lábainak mumifikálódott maradványait most találták meg a régészek.

Egyiptom rejtélyei közé tartozott Nofertari testének holléte már évtizedek óta. A legendák és feljegyzések ugyanis arról számoltak be, hogy a fáraó feleségének tartott nő testét többfelé szakították, majd az egyes testrészeket elrejtették Egyiptom-szerte.

Legendás királyné

Nofertari a Kr. e. 13. században uralkodó 19. dinasztiabeli fáraó, II. Ramszesz első, egyben kedvenc felesége volt.

Az ókori Egyiptom egyik leggyönyörűbb nője volt minden bizonnyal. Ezrek, áradoztak páratlan szépségéről, és arról, hogy mennyire képes volt megigézni a férfiakat. Nagyon vékony, és rendkívül magas volt, sokak szerint ez is hozzájárult különleges bájaihoz.

A királyné mumifikálódott lábainak maradványaira egy olasz múzeumban találtak rá.

A testrészeket, melyek egy töredékes combcsontból, térdkalácsból és a sípcsont térdízületi végéből álltak, korábban még nem vetették tudományos elemzés alá. Most azonban mindenre fény derülhet, de a kutatók szinte biztosak a sejtéseikben.

Az első királyné, akit azonosíthatnak

Ha sikerülne azonosítania a királynét, azzal ő lehetne az első királyné, akit ebből az időszakból egyértelműen megtaláltak, és azonosítani tudták földi maradványait.

A királyné 40-45 éves korában halhatott meg, azonban halála után nem nyugodhatott, ugyanis sírját kifosztották, testének maradványait pedig több felé szaggatták, és elkobozták Egyiptom több különböző pontján elrejtve.

Amikor Ernesto Schiaparelli olasz diplomata, régész 1904-ben felnyitotta a sírt, többek között az egykor a királyné múmiáját rejtő rózsaszín gránitszarkofág töredékeit is megtalálta, de emellett egy pár szandálra és két mumifikálódott lábtöredékre is rábukkant.

Nofertari magasságát a lábtöredékekből 167-168 centiméteresre becsülik. Ez nem tűnik mai szemmel valami nagyon magasnak, azonban akkoriban a népesség 84%-ánál magasabbnak számított.

A DNS-vizsgálat nem hozott használható eredményt, mivel a mintákról kiderült, hogy szennyezettek. A most előkerült lábdarabkák azonban jó eséllyel segíthetnek a tényleges azonosításban, így fény derülhet, hogy valóban Nofertari királyné maradványaira bukkantak-e a régészek.

rejtély történelem egyiptom


Megtekintések száma: 39035

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet