Megtörténhet decemberben az első fejátültetés, és ezzel az emberiség történetének legnagyobb tudományos kísérlete!

2017. november 13., hétfő




Ha sikerül, történelmet írnak, ha nem, akkor óriási botrány kerekedhet belőle. Áll a bál a közelgő fejátültetés körül...

Dr. Sergio Canavero olasz sebész 2015-ben jelentette először, hogy véghez fogja vinni az emberiség első mesterséges fejátültetését, méghozzá egy önkéntesen.

Ő már akkor többször úgy nyilatkozott, hogy technológiailag és biológiailag már kifejlesztették azokat az eljárásokat, amivel lehetséges lesz ezt kivitelezni.

Az operáció mind szakmai, mind etikai szempontból rendkívül sok vitát váltott ki, és inkább egy horrorfilm sztorijára emlékeztet, ennek ellenére kitartóak voltak.

Több hír is érkezett aztán arról, hogy először egerek, majd egy majom fejét cserélték ki egy másikra, és ezen kísérletek sikerrel jártak. A majom például életképes maradt, és tudta mozgatnia az ujjait.

Etikai okokból végül elpusztították a majmot.

Később megjelent az első önkéntes is az évszázad műtétjére: egy fiatal orosz férfi, Valerij Szpiridonov önként vállalta, hogy aláveti magát a szokatlan operációnak.

Sok szakember és elemző szerint ezzel ugyan az utolsó akadályok is elhárultak a fejátültetés előtt, de még így is komoly izgalom lesz az első műtét előtt, mivel soha nem kísérleteztek még ennyire komplex lényeken, mint az ember.

A fejátültetésen átesett kísérleti állatok 30 napot is túléltek, és kontroll alatt vizsgálták meg őket, nem szenvedtek maradandó egészségügyi károsodást, mely összefüggne a drasztikus műtéttel.

Az eljárást számos esetben fel lehetne használni, amikor egyes betegeknek annyira összeroncsolódik a teste, hogy egyébként menthetetlenek lennének. Mások szerint a gazdagoknak is egyfajta kiváltság lehet majd, hogy egyre csak fiatalabb testekre ültessék át az elméjüket.

A decemberre tervezett műtét azonban váratlan akadályba ütközött. Dr. Sergio Canavero és orvoscsoportja most már nem annyira biztos abban, hogy Szpiridonov a műtét után járni tud majd. 

Ennek hatására viszont Szpiridonov úgy döntött, hogy mégsem vállalja az amúgy is bizonytalan kimenetelű procedúrát.

Így most úgy néz ki, hogy egy kínai önkéntest keresnek, mivel nem akarják elhalasztani a műtétet.

Ha ez nem jön össze, akkor halasztás lesz a műtétből, és a két orvos abban bízik, hogy valamikor 2018-ban sikerül végrehajtani a fejátültetést.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány hihetetlen fejátültetés egésszég


Megtekintések száma: 156847





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet