Megtörtént a klímaváltozás legnagyobb tragédiája!

2017. július 12., szerda




Levált a gigantikus jégtömb, ami a valaha mért legnagyobb volt az Antarktisz történetében, és melynek beláthatatlan következményei lesznek a tudósok szerint.

Mint ismeretes, korábban már rengeteget cikkeztünk róla mi is, és a közvélemény is sokat foglalkozott azzal az óriásjégheggyel, melyről már korábban úgy tartották, ha leválik, az óriási katasztrófát indíthat el.

Nem arról van szó, hogy drasztikus tengerszint emelkedést hozna, bár ez is benne van a dologban. Sokkal súlyosabb dolgot szabadíthat rá a bolygónkra...

A Larsen C selfjégről leváló darab valószínűleg minden idők legnagyobb jéghegyévé válik. Kiterjedése jóval nagyobb, mint egész Pest megye. Összesen legalább 6600 négyzetkilométer, vízalatti része pedig 210 méter "mély" is lehet.

Korábban apránként, fokozatosan alakult ki a az óriási, 200 kilométer hosszú repedés, melyhez mindössze már csak 5 kilométernyi kell, hogy a jégdarab teljesen elváljon egymástól.

Megtörtént most a nagy katasztrófa, mely a klímaváltozás történetének egyik legnagyobb mélypontja, mivel soha ezelőt tnem szakadt még le ekkora jéghegy. Ráadásul a várt hatásokat egyelőre még felmérni is nehéz,d e az biztos, hogy ezt az egész Föld meg fogja érezni...

A Larsen C jégmező a területének összesen 10%-át elveszíti ezzel, így pedig egy olyan kataklizma bontakozhat ki, ami alapaiban sodorhat veszélybe mindent.

Az addig biztonságban levő szárazföldi jeget szolgáltatja ki veszélynek. Miután a szárazföldi jég szintén megolvad, egyszerűen az is beleomlik a tengerbe.

A tudósok és klímakutatók most elkezdték elemezni a várható károkat, és az esetleges kataklizmákat, melyek a folyamat nyomán alakulhatnak majd ki a bolygón. Ez pedig már igen is egy igen veszélyes tengerszint emelkedés, ami számtalan területet elönthet vízzel. Vagyis az egész olvadás és leszakadás egy olyan gyors ütemű láncolatot indíthat be, mely során felgyorsult a tengerek és világóceánok tengerszint emelkedése.

Az eseményt még májusban jósolták meg, de senki sem várta, hogy ilyen korán leszakad. Ez az egész egy hatalmas katasztrófa előfutára lehet. Innentől elképzelhető, hogy olyan folyamatok fognak elszabadulni, melyekkel szemben már semmit sem tehetünk.

A 200 méter vastag táblás jégtömb nagyon lassan mozog, és a közeli jövőben nem is jut messzire, de továbbra is folyamatos megfigyelés alatt tartják a kutatók.

idővel északra fog sodródni, ami a hajózási útvonalaknak is könnyen keresztbe tehet, de ez a legkevesebb, ami miatt most fájnia kell az emberiség fejének.

Hamarosan a tudósok előállnak néhány forgatókönyvvel, hogy mi is várhat ránk, és mi is az, amit ránk szabadított a Föld legnagyobb jéghegye...

OSZD MEG másokkal is! 

globális felmelegedés tudomány hihetetlen jéghegy kataklizma klímaváltozás globális klímváltozás


Megtekintések száma: 239685





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet