Megváltozott a Föld tengelymozgása, eltolódott az északi pólus

2016. április 17., vasárnap
A vizsgálatot végző tudósok szerint a jelenség hátterében a globális felmelegedés és a jégolvadás áll, ami megváltoztatja a bolygó tömegeloszlását.

Az amerikai űrügynökség kutatása szerint eltolódott az északi pólus, és megváltozott a Föld tengelymozgása is. Az egyik kutató szerint ez az elmozdulás rendkívül drámai a múlt századi pólusvándorláshoz képest.

A bolygókutatók 1899 óta mérik az északi pólus vándorlását; a huszadik században a valódi mágneses pólus az északi sarktól Kanada felé vándorolt, de ebben a században az iránya megváltozott, és most Anglia felé tart - írja a hirado.hu.

Az egyik kutató azt nyilatkozta: ez az elmozdulás rendkívül drámai a múlt századi pólusvándorláshoz képest.

Horvai Ferenc űrkutató, csillagász nem nevezné drámainak az elmozdulást. Meg kell különböztetni a mágneses pólust a forgástengelytől, magyarázta.

a-fold-tengelye-2

A forgástengely – amelynek mozgását elsősorban a Hold befolyásolja – az elmúlt jégkorszakokban, a természetes, nem emberi beavatkozás okozta globális felmelegedések során sem változott.

A tudósok a mágneses pólust mérték, amely folyamatosan változik, folytatta a szakember. Ez a mozgás gyorsult fel nagyon jelentős mértékben a 20. század második felében.

foldbolygo-2

A 16-17. századtól kezdődően az elmúlt száz évekhez viszonyítva az utolsó évtizedekben nagyon komoly gyorsulás látható az északi pólus vándorlásában, évente körülbelül 15-20 kilométert megy odébb.

A mágneses tengely és a forgástengely között körülbelül 11°-os eltérés van, és ez változik, de nagyon kiszámíthatatlan módon. Ezt nem a globális felmelegedés okozza, hangsúlyozta Horvai Ferenc.

a-fold-tengelye

Hozzátette: a felmelegedés miatt viszont megváltozik a Föld tömegeloszlása, ennek lehetnek a későbbiekben mérhető hatásai. Katasztrófahelyzetet azonban emiatt Horvai Ferenc semmiképpen nem vizionál.

Hangsúlyozta: egyelőre nem ismertek a mögöttes eredmények, amelyekből a NASA kutatója a következtetéseket levonta.

A szakember szerint a mágneses térrel kapcsolatban az lesz az igazán veszélyekkel teli helyzet, amikor az északi és a déli mágneses pólus felcserélődik. Ahogy a Napnál, úgy a Földnél is létezik a pólusváltás, ez egy több ezer éves folyamat, és már itt van az ideje.

tudomány


Megtekintések száma: 19989

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet