Megvan a megoldás a koronavírus ellen: egy géntechnikai cég jelentette be

2020. április 4., szombat
Megvan az áttörés?

A Philip Morris International (PMI) az egyik résztulajdonosa annak a géntechnológiai kutatólabornak, amely március 13-án bejelentette: jelentős lépéseket tett az új koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében. 

A kanadai Medicago egy ma még újnak számító, innovatív módszerrel kísérletezik, melynek alapja egy, a dohány rokonságába tartozó növény.

A részben Philip Morris International tulajdonban álló kanadai, biofarmakon való kutatással és gyártással foglalkozó Medicago fontos bejelentést tett március közepén: mindössze 20 nappal azután, hogy megkapták a COVID-19 vírus génszekvenciáját, sikeresen előállították a koronavírus vírusszerű részecskéit, az úgynevezett VLP-ket (virus-like particle), ez az első ígéretes lépés a vakcina kifejlesztésében. 

A következő fázisba léphet vele a fejlesztés, megkezdődhetnek az úgynevezett preklinikai vizsgálatok, ahol megnézik mennyire biztonságos és hatásos a kifejlesztett részecske.

A Medicago nemcsak a vakcina fejlesztésében jár élen, hanem annak előállítási módjában is.

Az oltóanyag gyártására egy különleges technológiát alkalmaz: nem állati eredetű alapanyagot és élő vírust használ a vakcinák előállításához, hanem növényeket és a fent említett vírusszerű részecskéket, melyek teljes egészében az adott vírus méretét és alakját követik.

„Mi nem alkalmazunk élő vírust – állítja a növényalapú oltóanyag-gyártásról Bruce Clark –, azonnal megkezdhetjük a vakcina vagy az antitest gyártását, anélkül, hogy a vírust szaporítanunk kellene.”

A COVID-19 esetében egy, a dohány közeli rokonságába tartozó növényt használt a Medicago. A cég a szezonális influenza, a rotavírus és a norovírus elleni oltóanyag gyártásában eddig is jelentős tapasztalatra tett szert, használt módszere az elmúlt évtizedekben már bizonyított.

A dohánynövény rokonságába tartozó alapanyagokból készült vakcinák első humán klinikai vizsgálatai akár már idén júliusban megkezdődhetnek. Ezek sikeressége esetén az új vakcina a teljes lakosság, az egész világ számára elérhetővé válhat.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 4702

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet