Megvan a nagy áttörés: bepillantottak a negyedik dimenzióba! Lehetséges lesz az időutazás és a térpontok közötti ugrás?

2018. január 22., hétfő




Amerikai és európai kutatók egymástól függetlenül állítják: ki lehet mutatni a negyedik térbeli dimenzió hatását a mi világunkban. újraírhatjuk a fizikát?

A Nature szerint is forradalmi áttörés következhetett be.

Ez egy olyan, nagyon jelentős áttörés, ami forradalmi dolgokat hozhat nemcsak a tudományba hanem a fizikába is.

A matematikusok az egyes matematikai modellek alapján már régebb óta feltételezik, hogy az általunk ismert és belakott világ három dimenziós terén kívül más dimenziók is vannak.

Hivatalosan további térbeli dimenziók sokasága létezik, és a tudományos elméleti modellek egészen a 11 dimenziós térig vannak kibővítve. Elméletben tehát akár 11 dimenziós tér is létezhet valahol a világegyetemben, vagy az azon kívüli térben.

A gond ezzel eddig az volt, hogy miképp egy síkban élő, kétdimenziós teoretikus élőlénynek sincs könnyű dolga megismerni, megtapasztalni a háromdimenziós világot, úgy a háromdimenziós térben élő ember se tudott idáig érdemben megismerkedni a feltételezések szerint igenis létező, magasabb szintű, többdimenziós terekkel.

Az amerikai és az európai tanulmány óriási előrelépést hozott most. Ezzel bepillantást nyerhetnek ugyanis a titokzatos negyedik dimenzióba.

Ha mindne jól alakul, idővel nem állunk meg itt: ki és be jártkálhatunk ebbe a negyedik dimenzióba.

Ez nem csak a térpontok közötti ugrást, de az időutazást is előrevetítheti.

Az egyik csapat ultrahideg atomokból, a másik fényrészecskékből. Kísérleteik eredményei eltérőek voltak, de kiegészítették egymást úgy, hogy amit láttak, az felfogható a negyedik dimenzióban észlelt kvantumos Hall-effektusnak.

A most elvégzett két kísérletsorozat fontos alapvető tudományos kiegészítésekkel szolgálhat, sőt, általa hozzáférhetnek a negyedik dimenzió fizikájához.

Vagyis gyakorlatilag egy lépésre vagyunk attól, hogy át tudjunk majd lépni ebbe a negyedik dimenzióba.

Ez pedig óriási távlatokat nyithat majd a jövőben. Egyesek szerint nem kizárt, hogy a negyedik dimenzió rejtheti az időutazáshoz vagy a teleportációhoz szükséges információkat.

Ha így van, hamarosan megtudjuk.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány fizika negyedik dimenzió


Megtekintések száma: 23769





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet