Megvan a végső bizonyíték a multiverzumok létére?

2017. június 10., szombat




A kozmikus háttérsugárzásban leltek rá egy megmagyarázhatatlan anomáliára.

Úgy tűnik, végleg eldőlt a kérdés afelől, hogy a mi világegyetemünk az egyetlen világegyetem-e. A tudósok és csillagászok már évtizedek óta kutatják a multiverzumok jeleit, most úgy tűnik, sikerrel jártak.

Olyan meggyőző bizonyítékot tártak ugyanis fel, mely kétségeket kizáróan a multiverzumok jelenlétének meghatározója lehet.

A multiverzumok elmélete már nagyon régi, ám ezidáig még soha senkinek sem sikerült bizonyítania.

Az egyes univerzális világegyetem modellek előre jósolják tehát logikailag és az elmélet szintjén létezniük kell, de a gyakorlatiban való észlelés soha nem érkezett el, így addig nem lehetett biztosra mondani más világok létét.

Az elméletet Andrej Linde orosz fizikus fejtette ki az 1980-as évek elején, azonban a tudományos világ elsőre nem fogadta tárt karokkal. Napjainkban viszont már szélesebb elfogadottságot nyert. Ezeket a különféle univerzumokat a multiverzumon belül párhuzamos univerzumoknak is nevezzük.

A kutatók néhány éve nagyon alaposan kezdték el újra áttanulmányozni egy speciális vizsgálat keretében a kozmikus háttérsugárzást.

Ennek keretében találtak rá olyan anomáliákra, melyekre a standard tudományos univerzumról alkotott modellek nem adnak választ.

A háttérsugárzás nem más, mint az ősrobbanásból visszamaradt sugárzás. Rejtélyes módon a háttérsugárzás egyes pontjai nem egyeznek, és nem egyenletesek. Sőt, vannak rajta "lyukak", olyan hidegfoltok, melyek jelentősen eltérnek hőmérséklet szempontjából a környezetükről.

Sőt, van egy pont, ami extrém hideg, A Bumeráng-köd. Ez a világunk leghidegebb pontja, közel az abszolút zéró fokhoz.

A tudósok elmélete szerint a kozmikus háttérsugárzásban felfedezhető ilyen fajta anomáliák nem mások, mint két univerzum összeütközéséből származó sugárzás maradványok.

Ez alátámasztja Michio Kaku elméletét is. A híres elméleti fizikus szerint ugyanis több milliárd buborék univerzum létezik, ezek időnként pedig képesek ütközni egymással, vagy kettéválni. Egy-egy ilyen folyamat során keletkeznek az ősrobbanások.

Ha két univerzum ütközik, akkor szükségszerűen az ezután gerjesztett ősrobbanás által hátrahagyott háttérsugárzás nem lesz egyenletes, és rendelkezik anomáliákkal.

A tudósok a rendelkezésükre álló információk alapján arra következtetnek, hogy egy a miénknél sokkal nagyobb univerzummal ütközhettünk az időt kezdete előtt, mely mindent "újraindíthatott", így jött létre a világunk.

Ennek az idegnek univerzumnak a fotonsűrűsége 65-ször nagyobb lehetett a miénknél, részben ez is okozhatta hatalmas robbanást.

Az egyik végső bizonyíték pedig egy olyan terület a világegyetemben, ahol szintén extrém hideg van, és teljesen üres. Egyetlen csillag, bolygó vagy galaxis sem létezik azon a területen, egy 1,8 milliárd fényévnyi régióban.

Itt a becslések szerint ugyanis 10.000 galaxisnak kellene lennie, de nincs. mintha csak "kimarták" volna a térből.

A csillagászok és fizikusok szerint ez az a hely, ahol az univerzumunknak nekiütközhetett a másik világ, és innen ered az ősrobbanás. Mivel az ütközés hatására az anyag beljebb lökődött, a sötét energiával együtt, ezért egy üres, szó szerint a semmit tartalmazó rész jött létre a Nagy bumm területén.

A tudományos világban vannak olyanok, akiket nem győzött meg teljesen az elmélet.

Szerintük bár logikailag helyes és az elméleti fizikai és világegyetem modelleknek sem mond ellent, nagyon nehéz - szinte lehetetlen - bizonyítani.

A szakemberek mégsem adják fel, és elhatározásuk szerint az elkövetkező években azon dolgoznak majd, hogy egy kézzel fogható bizonyítékot is szolgáltatni tudjanak a világ felé, ne csak "száraz" adatokat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány univerzum ősrobbanás világegyetem multiverzum multiverzumok párhuzamos univerzumok


Megtekintések száma: 84183





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet