Megvan az Andromédával kapcsolatos egyik legnagyobb rejtély megoldása

2017. március 30., csütörtök




Rájöttek, mitől ered a titokzatos, galaxis közepéből érkező röntgensugárzás.

Korábban azzal került be a hírekbe az Androméda-galaxis, hogy találtak valami nagyon titokzatosat a közepén. Méghozzá viszonylag erős röntgensugárzást, mely nem tudták, honnan eredhet.

A jel forrását ugyanis sokáig nem sikerült azonosítani, ami különféle szóbeszédek, pletykák melegágyává vált végül.

Nagyon sokan kapcsolatba hozták egy eddig ismeretlen csillagászati folyamattal, de még az idegenek is szóba kerültek, mint lehetséges röntgensugár forrás.

Az Astrophysical Journal-ban megjelent új tanulmány szerint rájöttek, hogy pontosan milyen kölcsönhatások felelősek az erős emisszióért.

Korábban nem sejtették, hogy mi lehet, annak ellenére, hogy számtalanszor vizsgálták, és már szinte minden lehetséges teóriát megvizsgáltak.

Később kezdték el sejteni, hogy itt valójában nem idegenekről van szó, hanem valamiféle csillagászati objektumról.

A kutatók sokáig nem sejtették, pontosan milyen típusú égitest is lehet az objektum. Sokan úgy vélték, hogy egy rendkívül falánk fekete lyukról van szó. Ennek ellentmondott az a tény, hogy a fénye jóval erősebb volt, mint az Androméda-galaxis többi fekete lyukának kombinált fényessége.

Eszerint gyakorlatilag nincs másról szó, mint egy különleges pulzárról, bár ebben még a kutatók sem teljesen biztosak, de elmondásuk szerint valószínűleg ez lehet a megoldás a jelenség rejtélyére.

A jövőbeli kutatásokhoz ez a felismerés mindenképpen sokat hozzáadhat, hiszen abban egészen biztosak lehetünk, hogy nem egyedi jelenséggel van dolgunk.

OSZD MEG másokkal is!

csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 25734





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet