Megvan, hogyan nézhetett ki a skótok legendás leprás királya

2016. december 9., péntek




3 dimenziós arcmodell készült I. Róbert skót királyról, akit még a Mel Gibson féle Rettenthetetlen c. filmben is láthattunk.

Robert de Bruce, vagy ahogy sokan ismerik, I. Róbert 1274 és 1329 között uralkodott Skóciában. Az ország legendás királyává nőtte ki magát.

Riasztó szóbeszédek

Rengeteg szóbeszéd járt-kelt akkoriban róla, és az uralkodása után sem volt tisztázva, hogy ezen szóbeszédek legalább egy része, vagy teljes egésze igaz-e.

Arról van szó, hogy a rossz nyelvek azt terjesztették, hogy I. Róbert király leprában szenvedett.

A pórnép között hamar elterjedt a pletyka, miszerint a király rendszeresen ivókútból ivott a városok közterén, miközben ebben a fertőző, iszonyatos kórban szenvedett.

Volt, aki hitt a közbeszédnek, és volt olyan is, aki azt gondolta, hogy ezek csak rossznyelvű pletykák, melyeknek a valóságtartalma igen csekély.

Sokan azért tartották ezt elképzelhetetlennek, mert akkor a királynak nagyon rossz lett volna az általános állapota, és nem lett volna képes ellátni a feladatát, megjelenni a nép előtt, vagy éppen szent misékre járni.

Az igazság a legenda mögött

A koponyavizsgálatok után a király arcrekonstrukcióját is elvégző szakértők szerint a királyról szóló borzalmas legendák igazak voltak. I. Róbert valóban leprában szenvedett.

Bizonyos, koponyán található, hosszan elemzett minták és jelek – úgymint az eltorzult állkapocs és az orrcsont, egyértelműen arra utalnak, hogy ténylegesen leprás lehetett.

A koponyáról egy élethű másolatot is készítettek, melyből meg lehet állapítani a koponyán futó izomcsoportok elhelyezkedését, és álagát is, így egy teljes, 3 dimenziós rekonstrukciót is tudtak alkotni arról, hogyan is nézhetett ki a király.

A királyi koponya másolatát két változatban készítették el: az egyik a lepra nélküli, egészséges arcot mutatja, míg a másikon felfedezhetők a betegség enyhébb tünetei. 100%, hogy a király leprában szenvedett, azonban valószínűleg a lepra egy enyhébb formája volt jelen nála.

Ezért történhetett meg az, hogy szinte alig vette észre valaki, és el tudta látni a feladatát.

Történelmi szintű eltusolás

Vannak ejtések arról, hogy a király betegségét a lehető legnagyobb titokban akarták akkoriban tartani. Ez ugyanis akár a király hatalmát is megkérdőjelezte volna, ha egyérteművé válik a nép számára hogy a király súlyos beteg.

A 14. századi uralkodó testi betegségét igyekeztek titokban tartani, és a korszakból sem került elő olyan dokumentum, amely a király lepráját említené.

Több olyan festmény és szobor készült a király megbízására, mely az uralkodót egészségesen ábrázolta, hogy így fojtsák csírájában el a pletykákat betegségéről.

Azonban a nagy eltusolási hadjárat ellenére néhány feljegyzés arról árulkodik, hogy valamilyen titokzatos betegség kínozta, majd valószínűleg a halálát is okozta a Skóciát az angol igából felszabadító Róbertnek.

1327-ban Ulster-szerte elterjedt egy pletyka, miszerint a király gyakorlatilag vegetatív állapotban leledzik, és csak a nyelvét képes mozgatni.

Uralkodása szinte teljes egészében arról szólt, hogy országát függetlenítse az angoloktól, majd elismertesse velük, hogy Skócia nem Anglia gyarmata.

A kiderült titok kapcsán egészen új megvilágításba helyeződik a legendás skót király élete, és uralkodásának évei.

rejtély rejtélyek történelem betegség betegségek


Megtekintések száma: 35593





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet