Megvan, honnan indulhatott az ősrobbanás! Ez lehet a kozmikus hidegfolt rejtélye!

2018. február 4., vasárnap




A NASA szakemberei rájöttek, miért lehet az abszolút nullához közeli hőmérsékletű a Kentaur csillagképben elhelyezkedő planetáris köd.

Létezik egy hely a világegyetemben, egy körülbelül 3 billió négyzetkilométeres folt, ami abszolút nulla fokhoz közeli hőmérsékletű.

Azaz mindösszesen -272,5 Celsius fokos.Ezzel a világegyetem leghidegebb pontja. 

A pont hidegségét rengetegen próbálták már megfejteni az elmúlt években, de nem sikerült. A Kentaur csillagképben található Bumeráng-köd rejtélye már számtalan teóriát életre hívott, ugyanis sehol máshol nem találtak ennyire hideg szegmenst.

Egyesek szerint egyfajta téridő szakadás nyoma lehet a köd mélyén, és ez okozza az eredendő hideget. Mások szerint az ősrobbanás ebből a pontból indulhatott ki, és mára ez abban a jelben mutatkozik meg, hogy ott van a leghidegebb a világegyetemben.

Megint mások azt gondolták, talán valamiféle portál lehet a mélyén, ami egy másik világba vezet, és azon keresztül szökik el a terület hőmérséklete.

A rengeteg bizarrabbnál bizarrabb teória után, sok-sok év kutatást követően most mégre meglehet a válasz a nagy titokra.

Raghvendra Sahai, a NASA egyik kutatója szerint az egyetlen magyarázat a nagy mennyiségű anyag ilyen gyorsan történő kilökődésére az a gravitációs erő, amely két interakcióban lévő csillag közt alakul ki.

Vagyis a Bumeráng-köd centrumában létezik egy csillag. Ez a csillag kezdetben a régi időkben egy vörös óriás lehetett.

Azonban annak idején összeomlott, melynek következtében ledobta a legkülső rétegét.

Azonban a szimulációs modellek ezt is csak részben támasztják alá, mivel a modell szerint lennie kell egy másik hasonló csillagnak, vagy legalábbis lennie kellett valamikor.

A Bumeráng-köd jellegzetes homokóra formáját a központi csillag anyagsugarai hozták létre.

1995-ben fedezték fel, és már akkor is feltűnt a csillagászok számára, hogy a kozmikus háttérsugárzás nagy részét teljesen elnyeli. Ez az a sugárzás, mely az ősrobbanásból maradt hátra, és az egész világegyetemben érzékelhető.

Rejtélyes módon a háttérsugárzás is igen hideg, mindösszesen 2,7 Celsius fokkal melegebb az abszolút nulla foknál.

Éppen ezért már létezik egy kezdetleges felvetés, ami még egyáltalán nem bizonyított, pusztán egy hipotézis, miszerint e Bumeráng-köd közepe lehet az ősrobbanás kiindulási helye, mivel itt van a leghidegebb az egész univerzumban.

A jövőben a csillagászok és a NASA alaposan górcső alá veszik a területet, hogy még többet tudjanak meg, és sikerüljön ezt az elméletet megerősíteni, vagy cáfolni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány univerzum ősrobbanás világegyetem


Megtekintések száma: 174726





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet