Megvan Jézus keresztre feszítésének pontos dátuma?

2016. november 10., csütörtök
Jézus keresztre feszítésének pontos dátuma sokáig nem volt pontosan ismert, és nem volt egyetértés abban, hogy melyik hónap melyik napján következett be a történelmi esemény, mely az egész világot megváltoztatta. Úgy tűnik, mégis van egy biztos pont, mely utalhat arra, hogy mikor is volt pontosan.

Egy amerikai és két német geológus is tudni véli egymástól függetlenül, hogy mikor, pontosan melyik hónapban és melyik napon feszítették halálra Jézust.

A kutatók az elmúlt négyezer év szeizmikus aktivitását vizsgálták a Holt-tenger üledékében. A szakemberek kutatásaikról az International Geology Review című folyóiratban jelent meg tanulmány, ami azt állítja, hogy megvan Krisztus kereszthalálának pontos dátuma.

Eszerint Jézust 33. április 3-án feszítették keresztre.

Máté evangéliuma szerint Krisztus halálakor földrengés volt.

„Jézus még egyszer hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét. Erre a templom függönye kettéhasadt, felülről egészen az aljáig, a föld megrendült, sziklák repedtek meg, sírok nyíltak meg.”

Ezen ősi leírás alapján álltak neki a kutatók annak, hogy azonosítsák a földrengést és rájöjjenek, hogy mikor volt hasonló geológiai aktivitás az adott területen.

A németek a Holt-tenger 6 méter vastagságú üledékrétegét vizsgálták a földrengés nyomai után kutatva.

Hamar rá is találtak néhány szokatlan dologra. Kiderült ugyanis, hogy az ókorban két nagyobb erejű rengés is bekövetkezett az adott térségben, ahol Jézust keresztre feszítették.

Az egyik Krisztus előtt 31-ben következett be, a másik viszont a Krisztus után 1. században, valamikor 26 és 36 között.

A régészek számításai szerint éppen ez az utóbbi esik egybe Pontius Pilatus uralmával, aki Krisztus után 26. és 36. között Tiberius császár magas rangú helytartója volt a tartományban.

A kutatók a pontosítás végett az Újtestamentumot is elővették, hátha szolgál némi plusz információval a dolgokra vonatkozóan. Így is lett.

Máté, Márk, és Lukács evangéliuma mind-mind arról számolnak be, hogy Pilatus helytartó volt, mikor Jézus kereszthalált halt.

Ráadásul mindegyik forrás említi azt is, hogy pénteken történt a kivégzés, é s még a konkrét nap is meg van jelesítve, miszerint a hónap 15. napja volt. János evangéliumában van az egyetlen eltérés, ott a hónap 14. napját említi.

A zsidó kalendárium figyelembe vételével és csillagászati számítások alapján a kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy Jézust pénteken, Krisztus után 33 április 3-án feszítették keresztre.

vallás jézus isten


Megtekintések száma: 42835

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet