Megvan, ki fedezte fel a koronavírusokat: elképesztő, hogyna derült ki

2020. június 8., hétfő




A skót June Almeida a vírusok képalkotásának egyik úttörője volt, akinek egyik legfontosabb felfedezéséről a mostani COVID-19-járvány idején külön is érdemes beszélni. 

A kutató volt ugyanis az, aki 1964-ben a londoni St Thomas’s Hospital laboratóriumában dolgozva felfedezte a koronavírusokat 

– írja a BBC.

Almeida 1930-ban, June Hart néven született Glasgow-ban, apja buszsofőr volt. 

A lány 16 évesen fejezte be tanulmányait, ekkor technikusként helyezkedett el egy helyi laboratóriumban. Utóbb Londonba került, majd 1954-ben megházasodott. Később férjével és lányával Kanadába költözött, itt, az Ontariói Rákkutató Intézetnél tökéletesítette elektronmikroszkópos technikáját.

A szakértő olyan eljárást dolgozott ki, melyben antitestek hozzáadásával tudnak jobb képet alkotni a vírusokról. Eredményei miatt 1964-ben visszacsábították az Egyesült Királyságba, ekkor kapott állást a St Thomas’s Hospitalnél. 

Almeida David Tyrrell mellett helyezkedett el, aki a náthát kutatta. 

A vizsgálatok során a csapat betegek orrvából származó mintákat tanulmányozott, hogy megtalálják a megfázást előidéző vírusokat.

A mintákat Almeida is elemezte, a szakértő influenzavírusokra emlékeztető, de azoktól több szempontból is eltérő kórokozókat talált.

Az Almeida által azonosított vírusokat utóbb humán koronavírusokként írták le.

A kutató 1965-ös tanulmányát először visszautasították, mert kollégái úgy vélték, hogy képei rossz minőségűek, és influenzavírusokat ábrázolnak. 

A publikáció, illetve az első koronavírusokról készült felvételek csak két évvel később jelenhettek meg. 

A kórokozók ezen csoportját Almeida, Tyrrel és egyik munkatársuk, Tony Waterson nevezték el a felszínükön látható, napkoronára emlékeztető fehérjetüskékről.

A kutató később a londoni Wellcome Institute-nál helyezkedett el, 2007-ben, 77 éves korában halt meg.


Megtekintések száma: 56265





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet