Megvan, mi gyengíti a magas hőmérséklet mellett a sarki jeget

2016. november 28., hétfő
Kutatók jöttek rá, hogy milyen fontos tényező játszik szerepet a sarki jégtakaró széttöredezésében és drasztikus mértékű olvadásában. Megdöbbentő képek.

A sarki jég olvadása ma az egyik legégetőbb, rövidtávon megoldandó probléma. Ha az emberiség ezt nem oldja meg, vagy nem fordítja vissza a folyamatot, akkor búcsút mondhatunk a stabil, kiszámítható időjárásunknak, és óriási szárazság fogja sújtani a bolygót.

A tudósok régóta tudják, hogy a magas hőmérséklet nagyon nagy szerepet játszik abban, hogy a sarki jégtakaró egyre jobban töredezik széjjel.

Önmagában azonban nem ez az egyetlen tényező, mely elvégzi a piszkos munkát. Kutatók ugyanis felfedeztek egy másik hatást, mely legalább annyira jelentős, mint a hőmérséklet.

A Pine Island-gleccser vizsgálatával jöttek rá a titokra a klímakutató szakemberek.

A mérések szerint 2015-ben egy közel 583 négyzetkilométeres jéghegy szakadt le a gleccserről, de csak az Ohiói Egyetem kutatóinak egy új képfeldolgozó szoftverrel végzett kísérlete tárta fel, hogy a műholdas felvételek tanúsága szerint valamiféle furcsa folyamat zajlott le már az esemény előtt.

Ez az esemény szinte előre jelezte a dolgokat, mely képes bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy hasadékok keletkeznek nem sokkal a jégtakaró széttöredezése elől.

A hasadék a következő két évben felfelé tartó irányban növekedett, mígnem kibukkant a jégfelszínre, minek folytán leválasztotta a jéghegyet a képződményről.

Ez egy olyan folyamat lehet, amit korábban nem vizsgáltak, és nagyon fontos szerepet játszhat a dolgokban.

Míg ez az első alkalom, hogy a kutatók az Antarktiszon követhették nyomon, ahogyan a jégtakaróba mély, felszín alatti hasadék váj üreget, hasonló feltöredezést figyeltek már meg a grönlandi jégtakarónál is, ahol bizonyos pontokon az óceán vize az alapkőzet mentén a kontinens belseje felé szivárgott, és alulról kezdte el megolvasztani a jeget.

Az a különös az egészben, hogy olyan folyamatot még nem ismerünk, aminek a következtében egy jégtakaró, vagy jégpad belülről kezdjen el széttöredezni, és ez az első ilyen komolyabb megfigyelés.

Feltehetőleg az a legvalószínűbb elmélet, hogy a melegedő óceán az alapkőzet szintjén nyitott valahogyan hasadékot, és ez a jelenség elég gyakran előfordulhat, és komoly tényező lehet a jégpáncél olvadásánál.

Mivel a nyugat-antarktiszi jégtakaró alja a tengerszint alatt nyúlik el, az óceán vize mélyen és láthatatlanul beszivároghat a kontinens belsejébe.

Az Antarktisz felszínén ráadásul egyre több völgy jelenik meg, ami arra utal, hogy van valami, ami megváltoztatta a jég szerkezetét, és olvadni kezdett a mélyben.

A kutatók szerint az Antarktisz nyugati részén található jégtakaró össze fog omlani az elkövetkező 20-30 évben, és ezt a folyamatot minél hamarabb meg kell állítani.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány


Megtekintések száma: 74312

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet