Megvan, milyen színű lehetett a világ legjobban konzerválódott dinoszaurusz múmiája!

2017. augusztus 4., péntek




A 110 millió éves döbbenetes leletről új dolgokat tudtak meg.

A Tyrekk Királiy Múzeum 2017 májusában mutatta be azt a szenzációs leletet, amit még 2011-ben tártak fel és vizsgáltak meg. Az eredményeket éveken át tartott megerősíteni, mire végre bemutatták a nagyközönségnek és a médiának.

A szakértők az 1300 kilogrammos, 5,5 méter hosszú fajt Borealopelta markmitchellinek nevezték el.

A szoborszerű fosszília olyan jó állapotú, hogy még az élőlény bőrének színét is meg tudták vizsgálni. A dinoszaurusz kültakarójának köszönhetően kiválóan álcázhatta magát, megtévesztve a kréta kor veszélyes ragadozóit.

Ami még érdekesebb, hogy tényleg nagyon hasonlított a mostani filmekben látható dinoszaurusz ábrázolásokra.

Sokak szerint ez a dinoszauruszok Mona Lisája, mások a Szent Grálként emlegetik. Nem véletlen, mert talán soha nem találnak ehhez hasonlóan jól megmaradt leletet, mely 110 millió éves. Kisebb csoda, hogy a lelet egyáltalán létezik.

A dinoszaurusz hosszú, sima tüskékkel, és vastag pikkelyekkel rendelkezett, melyek sötétebb vöröses színűek voltak, míg az alsó része világosabb vörös.

Az állatvilágban ma is számtalan élőlényre jellemző a hasi rész világossága, amely az álcázást szolgálja – gondoljunk csak a bálnákra vagy a pingvinekre. Ezt a jelenséget Thayer törvényének nevezik.

A kutatók következő célja az, hogy megvizsgálják az élőlény gyomrának tartalmát, hogy következtetni tudjanak táplálkozására.

Ez óriási előrelépés lesz, ugyanis megtudhatják, hogy pontosan mit is fogyasztottak akkoriban a dinoszauruszok, ebből pedig az élővilágot körülvevő növények átal alkotott ökoszisztéma összetételére is lehet majd tippelni.

OSZD MEG másokkal is 

tudomány hihetetlen dinoszauruszok őshüllők dínók


Megtekintések száma: 29397





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet