Megvan, mivel előzhető meg a rák, világszerte szakemberek terjesztik!

2019. augusztus 15., csütörtök
Az Edith Cowan Egyetem kutatói kiderítették, hogy a flavonoidokban gazdag ételek tényleg segíthetnek a rák megelőzésében és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási esélyeinek csökkentésében 

– olvasható egy sajtóközleményben. 

A szakértők több mint 53 ezer dán adatait vizsgálták meg a Dán Diéta, Rák és Egészség (Danish Diet, Cancer and Health) felmérésből, ami 23 éven keresztül vizsgálta a résztvevőket.

Azok az emberek, akik a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható flavonoidokban gazdag étrendet követtek, sokkal kisebb eséllyel lettek később rákosak, vagy jelentkezett náluk szív- és érrendszeri betegség.

Érdekes, hogy a flavonoidok jótékony hatása sokkal jobban érvényesült azoknál, akik erősen dohányoztak, vagy napi két alkoholos italnál többet fogyasztottak.

Dr. Nicola Bondonno kutató kiemelte viszont, hogy ez nem azt jelenti, hogy a flavonoidokban gazdag diéta ellensúlyozni tudja a rossz életvitelt: 

Az igazi eredmény akkor érhető el, ha a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást is mellőzzük, amelyek kifejezetten hajlamosítják az embert a rák és a szívbetegségek kialakulására.A kutatók megállapították, hogy naponta 500 milligramm elfogyasztott flavonoid volt az a mennyiség, amikor a legalacsonyabb volt a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélye.

Fontos az is, hogy ne egy forrásból szerezzük be a vegyületet: teából, almából, áfonyából, vagy éppen brokkoliból lehet könnyedén hozzájutni.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen folyamatok állnak a flavonoidok rákmegelőző hatásai mögött, csak az összefüggés bizonyított. 

A kutatók szerint köze lehet ahhoz, hogy a flavonoidok gyulladáscsökkentők és javítják az érrendszer működését, ez is lehet oka a jelenségnek.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód


Megtekintések száma: 39738

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet