Megvan Nofertiti sírja? Két rejtett kamrát is találtak Tutanhamon sírkamrája mögött!

2016. március 17., csütörtök
A hírt az egyiptomi szervek is megerősítették. A kamrák még nem tudni mit rejtenek, de nagy valószínűséggel a Tutanhamon család többi tagját, és a legendás Nofertiti sírját. Az elmúlt évek legnagyobb régészeti felfedezése lehet.

Igazolást nyert elmélet

Minden jel arra utalt, hogy Nofertiti egyiptomi királyné valóban a Tutanhamon-sírban fekszik –közölte Nicholas Reeves brit régész korábban, aki egy kairói sajtókonferencián mutatta be kutatásainak eddigi eredményeit.

tutanhamon-sirja

Az elméletet sokáig nem lehetett igazolni, azonban az elmúlt hónapokban váratlanul új mérési eredmények támasztották alá az elméletet:

Nofertiti sírkamrája valahol ott lehet a közelben.

A díszítések 80 százaléka azt jelzezte, hogy a sír nő számára épült. Feltehetőleg csak utólag alakították át az időszámításunk előtti 14. században uralkodó és 19 éves korában váratlanul elhunyt gyermekfáraó, Tutanhamon számára.

tutanhamon-kamra-titkos-ajto

Több régész is észrevette, hogy a sír keleti falán található színes díszítések alatt repedések húzódnak, amelyeket vakolattal fedtek le, és amelyek egy titkos ajtó peremeit jelezhetik.

A föld szintjével kilencven fokot bezáró, egyenes vonalú repedések minden bizonnyal nem természetesen alakultak ki.Megvannak a kamrák, mindjárt kettő is!

A kamrák plafonja átnyúlik a nyugati és az északi falakon, ami ugyancsak arra enged következtetni, hogy ott valami el van rejtve, feltehetően Nofertiti sírja.

tutanhamon-sirja-titkos-kamra

A többi királyi sírral ellentétben az elhunyt védelmét biztosítani hívatott varázskamrákat nem a falak közepén helyezték el, hanem összevissza.

Ez is azt jelzi, hogy az ókori egyiptomiak szabadon akarták hagyni a termeket elválasztó falakat, hogy valamit elrejtsenek mögöttük.

sajtótájékoztató: 90% hogy megtalálták Nofertiti sírját.

Sajtótájékoztató: 90% hogy megtalálták Nofertiti sírját.

A legújabb, napokban végzett radaros és szkenneres vizsgálatok mindent alátámasztanak. A mérésekből sok minden kiderült, amire az elmúlt hónapokban az egész világ kíváncsi volt:

Nem egy, hanem két rejtett kamra is van a falak mögött, ráadásul egyszerre tartalmaznak fémből készült objektumokat, és organikus masszát.

nofertiti-sirja-szken

Vagyis nagy valószínűséggel megvan, amit oly régóta keresett mindenki: Nofertiti sírja. Március 31-én újabb radaros vizsgálatokat végeznek, hogy még pontosan információt kapjanak arról, hogy mi van a falak mögötti térben.

A legendás Nofertiti

Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye.

nofertiti-titkos-ajto

A titkos ajtó.

Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike annak a két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak. Nofertiti Berlinben lévő híres mészkőmellszobrát 1912-ben Amarnában találták meg.

 A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja.

nofertiti

Tutanhamon az i.e. 1323 körül halt meg. Érintetlen sírját pompás arany halotti maszkjával a Királyok völgyében fedezte fel és tárta fel Howard Carter brit egyiptológus 1922-ben. A szakembereket régóta foglalkoztatja az a rejtély, miért kisebb Tutanhamon sírja a többi fáraóéhoz képest, és a sír formája miért igazodik inkább az egyiptomi királynék temetkezési helyéhez.

Ha megtalálják Nofertiti sírjáét, az lehet az utóbbi évek legnagyobb régészeti felfedezése…

rejtély rejtélyek történelem egyiptom


Megtekintések száma: 28495

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet