Méhfajokat fenyeget végső kihalás

2017. március 4., szombat
A helyzet nagyon súlyos, és hamarosan mi ihatjuk meg a levét.

Kétségtelen, hogy a globális felmelegedés is alaposan, és igen nagymértékben hozzájárult az elmúlt évtizedekben a méhek haláljárásához, azonban ne ez volt az egyetlen tényező az emberi iparosodás, és egyéb környezet és légszennyezés mellett.

Drasztikus mértékű a kihalási hullám a méhek egyes fajai között. Egy friss tanulmány szerint közel 4000 méhfajból 700 a kihalás szélén van. Méghozzá olyannyira, hogy egyes fajokból már alig néhány kolóniányi létezik az egész bolygón.

Ezen méhek a kutatások szerint főleg Észak-Amerikában találhatóak. A helyzet annyira súlyos, hogy a kutatók azon vannak, hogy megpróbáljanak valamiféle egységes megoldást kidolgozni.

A méheket tényleg elérheti a végzet. ÉS bár ma már fejlesztenek különféle rovarméretű drónokat, melyek helyettesíthetik majd a méheke, azok kihalása esetén, de a helyzet az, hogy iszonyatosan nagymértékű növény és flóra pusztulás menne végbe a Földön, ha a méhek 5 éven belül kihalnának.

Márpedig megvan nagyon is az esély, a helyzet annyira súlyos, hogy több nemzetközi kutatócsoport vette fel egymással a kapcsolatot, megoldást keresve.Azon 1437 őshonos méhfajból, amelyről elegendő adat van birtokukban, mintegy 749 hanyatlik. A növények beporzásában kulcsszerepet játszó fajok közül 347 veszélyeztetett és kihalás fenyegeti.

Ez a folyamat végén közvetlen hatással lesz az emberi civilizációra is. Elsősorban a növényvilág több mint kétharmada pusztulhat rövid időn belül ki, majd őket követnék az egyes rovarok és állatok.

Így pedig közvetett módon a gazdaságunkra megsemmisítő csapásként ütne le, ami globális élelmiszerhiányt, ennek kapcsán pedig világméretű éhínséget eredményezne.

Az élőhelyek elveszítése, a nagyarányú rovarirtó-használat, a klímaváltozás és a városiasodás az elsődleges okai a méhpusztulásoknak, így egy több tényezős problémával kell felvenni a jövőben a harcot.

A szakértők szerint nem lehetetlen a küzdelem, de nagy léphátrányunk van, mert a méhek családjából rengeteg már az olyan, amit így sem sikerül majd megmenteni.

Ráadásul köztudott tény, hogy a vadon élő növényeknek is mintegy 90 százaléka rovarbeporzókra támaszkodik.

A baj elhárítása már folyamatban van, egyelőre azonban még nincs olyan módszer, vagy konkrét javaslat, melyet felvetettek volna a kutatók, ezek még kidolgozás alatt vannak.

tudomány állatvilág


Megtekintések száma: 163701

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet