Mekkora is a Naprendszerünk?

2017. január 4., szerda
És mekkorák a benne elhelyezkedő égitestek, és a köztük lévő távolságok? Ezekre a kérdésekre ad választ ez az ötletes, és igen látványosra sikeredett animáció a Naprendszerről.

A Naprendszer egyike a Tejútrendszer sok milliárd csillagrendszerének, amely a galaxisunk Orion spirálkarjának nagyjából a felénél, a galaxis közepe és pereme között is hozzávetőleg félúton helyezkedik el.

Belegondolni is hihetetlen, hogy milyen iszonyatosan nagy távolságok vannak itt is az egyes égitestek, bolygók között, mégis mennyire parányi kis rendszert alkotunk a nagy egészhez képest.

A Naprendszerünk központjában a Nap áll, azonban nem teljesen a Nap körül forog minden a naprendszerben ugyanis a Jupiter olyan nagyméretű, hogy a középpont, mely körül a Naprendszer elemei forognak, némileg eltolódik.

A Naprendszert teljesen betölti a napszél, a csillagunkból kiinduló folyamatos részecskeáramlás, amely kölcsönhatásba lép az égitestekkel, létrehozva az űridőjárást.

A Naprendszer jelenlegi határának a hozzávetőleg egy fényév távolságig terjedő Oort-felhőt tekintjük, melynek ugyan még nincs konkrét bizonyíték a létezésére, az elméleti modelljeink valószínűsítik jelenlétét.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes video érdekesség csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 49356

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet