Mennyi ideje van még Velencének?

2017. március 7., kedd




Egy tanulmány kiszámolta, mikor fogja elnyelni a globális felmelegedés miatt egyre emelkedő tenger.

Bizonyára téged is érdekelhet, hogy mikor fogja végleg elnyelni Velencét az egyre csak növekedő tengerszint.

Ugyanis Európa egyik legszebb helyéről beszélünk, amiért igazán kár lenne. Sokszor számoltunk már be mi is azokról az aggasztó folyamatokról, melyek azt mutatják, hogy hamarosan bekövetkezhet a vég.

Ha pedig ez végbemegy, akkor Velence Atlantiszhoz hasonlóan a tengeri hullámsírba süllyedhet örökre.

De vajon addig még mennyi idő van? Mikor emelkedik majd meg annyira drasztikusan a tengerek magassága, hogy élhetetlen, és veszélyes legyen a velencei csoda?

Nemzetközi Geológiai és Vulkanológiai intézet végzett nemrég egy hozzávetőleges előrejelzést, és egy jóslat arra, hogy mennyi időbe fog telni a világtengerek magasságának jelentős növekedése.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez a lehető legoptimistább becslés, így ennél jóval rosszabb forgatókönyvek lesznek a valószínűbbek.

A kutatás rávilágít arra az észrevehető folyamatra, hogy a világtengerek, óceánok szintje egyre gyorsulva kezdett el emelkedni az elmúlt 1000 évben.

Az emelkedés mértéke különösen az elmúlt 70-100 évben gyorsult fel. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor a kutatás megállapítása az, hogy alig 100 éven belül Velence mesés utcái és látképe már a múlté lesz.

Az egész a globális felmelegedés miatt van. Ezek ugyanis egyre gyorsuló ütemben olvasztják el a jégpadokat, hatalmas jéghegyeket, míg végül lassan semmi jég nem marad majd a sarkoknál.

Ha ez a folyamat elér a végére, akkor a becslések szerint akár 9 méterrel is emelkedhet majd a világtengerek szintje. Vagyis nem csak Velence, de sok más part menti nagyváros is víz alá kerülhet a jövőben.

Más esettanulmányok szerint egyébként sokkal hamarabb, már 2050-re elnyelheti Velencét a tenger. Sokkal középtávúbb ez a becslés, és a szakemberek szerint ez a legvalószínűbb forgatókönyv. A 100 éves intervallum már túl optimista.

Ezért mostanában egyre gyakrabban hangoztatják, hogy ak teheti, még ezekben az évtizedekben látogassa meg ezt a csodálatos helyet, amíg még megteheti.

Hiszen utána már csak emlék marad...

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány


Megtekintések száma: 43322





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet