Mérgeknek, szennyezőanyagoknak ellenálló szuperhalfaj jelent meg az óceánokban

2016. december 9., péntek
Egy halfaj olyan gyors evolúciós ugrásokon ment át, hogy ellenáll napjaink nagymértékben szennyezett vizeinek, és a méreganyagoknak.

Elképesztő felfedezés

Az Egyesült Államok keleti partvidékén valami olyan különös, óriási gyorsaságú evolúciós fejlődés ment végbe, amivel korábban még nem találkoztak a tudósok.

Konkrétan arról van szó, hogy az egyik ott élő pontyfajta nyolcezerszer ellenállóbb a vizekben felhalmozódott szennyeződésekkel, méreg és vegyi anyagokkal szemben, mint korábban.

Ez elképesztő mértékű fejlődés, és az okát még most is próbálják teljes mértékben megérteni a biológusok és a szakemberek.

A fogaspontyok olyan erősen mérgező anyagokkal szemben váltak ellenállóvá, mint például a dioxinok, nehézfémek, szénhidrogénekHihetetlen ütemű evolúció

Ilyen mértékű, és gyorsaságú evolúciós szintlépést még nem figyeltek meg. EZ egy új, olyan folyamat lehet, amit még nem tapasztaltak a bolygón.

A kutatók próbálnak rájönni, hogyan volt lehetséges ez, és legalább 400 ponty genetikai kódját vizsgálták meg, hogy közelebb jussanak a megoldáshoz. Ezek az információk is azt mutatták, hogy hihetetlenül gyorsan alkalmazkodtak a tragikusan szennyezett környezethez.

Észrevették, hogy elegendő számú hal volt képes alkalmazkodni a vízminőség romlásához, hiszen megvoltak azok a genetikai adottságaik, amik képessé tették az állatokat egy életképes populáció fenntartására.

A bolygó is alkalmazkodni fog?

Az evolúció, és alkalmazkodóképesség egy csodálatos dolog. A felfedezés kapcsán több olyan elképzelés, feltételezés látott napvilágot, hogy a bolygó élővilága nem fog kipusztulni, bármilyen szennyezés érje.

Ugyanis a tézis szerint ilyen szintű életformák esetén az evolúció segítségével akár évek alatt olyan szinteket tudnak meglépni az élőlények, melyek ellenállóbbá teszik őket a különböző, egyébként halálos mérgekkel szemben.

Nincs itt másról szó, mint a túlélés ösztönéről. Ha egy faj túl akar élni, mindenáron alkalmazkodni fog a környezetéhez.

A jövőben talán a legtöbb élőlény, vagy azok, amik megmaradnak, képesek lesznek az elsavasodott tengerekben, felmelegedő, büdös óceánokban élni.

A szárazföldi élővilág is teljes meg fog változni ezen nyomvonal mentén. Talán sok olyan faj lesz, melyek az ultraibolya sugárzás ellen is kifejlesztenek valami biológiai megoldást, és mikor már nem véd minket a Föld mágneses mezeje, még akkor is lesz felszíni élet a bolygónkon.

tudomány állatvilág evolúció


Megtekintések száma: 63358

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet