Mérgezett ételeink lepnek el minket, és rákosítják el a társadalmat

2019. november 11., hétfő




Komoly a baj: Ugrásszerűen megnőhet a következő években a genetikai, biotechnológiai eljárásokkal létrehozott új növények és egyéb élelmiszeripari termékek globális terjedése.

Jelentősen felgyorsulhat a génmódosítással, génszerkesztéssel, egyéb biotechnológiai eljárással létrehozott élelmiszer-alapanyagok megjelenése a világpiacokon, ami versenyképességi előnyt ad a technológiákat alkalmazó államoknak 

– derül ki a Gazdasági Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD) új előrejelzéséből.

A legmodernebb technológiákkal létrehozott, laboratóriumi körülmények között új tulajdonságokkal felruházott, nemesítettnek nevezett növény- és állatfajok egyre szélesebb körű és gyorsabb elterjedését alapvetően az innováció és a társadalmi folyamatok segítik elő.

A tudósok az agrárinnováció fontos részeként a növénynemesítés hosszadalmas folyamatát szeretnék lerövidíteni a génállomány módosításával, a gének szerkesztésével

. Az új tulajdonságokkal felruházott fajtáknál elsődleges szempont a jelentős hozamnövelés és a nagyobb ellenálló képesség.

Mások sokan aggódnak a gmo temrékek miatt.

A génpiszkált növéynek ma is rengeteg beetgséget okoznak, ám ezen tanulmányokat sokak szerint egyszerűen csak elhallgatják.

Jelenünkben a GM növények hatásfokát "gyártóik" igyekeznek még tovább növelni, így hozzáigazítani a klímaváltozás jelentette aszályosodáshoz is azáltal, hogy szárazságtűrő és alacsony vízigényű fajtákat hoznak létre.

Mivel a génmódosítás során törzsfejlődésileg távol álló fajok "keresztezése" valósul meg, a következményeit - így a lehetséges veszélyességi faktorát - még csak megbecsülni sem lehet, a szervezetre gyakorolt hatásainak megjelenése lehet hogy években, de lehet hogy évtizedekben mérhető.

Aggasztó különbségeket állapított meg a 2012 Nutritional Report a génkezelt vetőmagból kikelt kukoricák és természetes társaik között. 

Mi több, a GMO-kukoricák olyan egészségügyi veszélyeket jelentenek az emberi szervezetnek, amiket a hagyományos kukoricák nem.

OSZD MEG másokkal is!

életmód élelmiszeripar


Megtekintések száma: 56187





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet