Mérgező gyilkos gombák terjednek a magyar mezőgazdaságban?

2017. február 5., vasárnap




A klímaváltozás hatására kártékony gombák jelentek meg, melyek az egész mezőgazdaságunkat hazavághatják.

Valós probléma, gyilkos gombák

A klímaváltozás komoly veszélybe sodorhatja a magyar mezőgazdaságot. Azonban hosszú távon nem csak a hazánk mezőgazdasága van veszélyben, hanem az egész világé.

Nem véletlen, hogy a kutatók, és jövőszakértők egyöntetűen állítják, hogy az elkövetkező évtizedekben a mezőgazdaság tönkremegy, és globális élelmiszerválság, és éhínség fogja gyötörni az emberiséget.

Ez a probléma egyre inkább kezd kirajzolódni, és nagyon nehéz lesz ellene tenni, mivel nem vagyunk jelenleg képesek arra, hogy egy csapásra visszafordítsuk az extrém időjárási viszonyokat.

Egyre több a globális szárazság, míg máshol hatalmas jégverés teszi tönkre a termést, vagy épp a magas páratartalom miatt fertőző és mérgező gombák pusztítják a haszonnövényeket.

Ha az ember szétnéz, mi folyik globális szinten, saját maga is láthatja, érezheti az egyre riasztóbb jeleket. Magyarországon is: hiába volt most fagyos a január, a globális felmelegedés attól még tény, és itthon is gondokat okoz.

Mérgező gombák pusztítják a gabonát

A klímaváltozás miatt a gabonára káros hatóanyagú gombák, és egyéb élősködő paraziták gyakrabban, nagyobb mennyiségben terjednek el. Mivel alapvetően melegszik a Föld éghajlata, a vidékeinken is megjelennek majd új, sokkal pusztítóbb gombafajok.

Ezek révén rengeteg méreganyag kerülhet a gabonába, és így azokon keresztül a gabonából készült termékekbe, végső soron a kenyerekbe.

De mivel rengeteg helyen az állatok takarmányozásához is ezt használják, felhalmozódhat majd az állatok szervezetében is, így mérgező lesz a kolbász, és a csirkecomb is.

Vagyis kikerülhetetlen lesz, hogy ne fogyasszunk különféle méreganyagokat az élelmiszereinkkel együtt, és ezt a globális felmelegedésnek "köszönhetjük" majd.

A folyamat riasztó, és olyan egyszerű megérteni, hogy a legtöbben idehaza is elkezdtek aggódni a gazdák közül.

A globális felmelegedés hatására a Magyarországon egyre melegebb nyarak, a párás, esős időszakok kedveznek egyes mikroszkopikus gombák, az úgynevezett Fusariumok szaporodásának és terjedésének.

Ezek a parányi élőlények a gabonafélék élősködői, nem kímélik a hazánkban legtöbbet fogyasztott búzát, kukoricát sem.

Káros idegrendszeri hatásuk van, és rákot is okozhatnak

Ezek rengeteg méreganyagot, azaz mikotoxinokat termelnek, később pedig a gabonával együtt az emberi szervezetbe jutnak, és ott fejtik ki káros hatásaikat.

Ezek roppant veszélyesek hosszú távon, mivel sem az emberi, sem az állati szervezet nem képese ezeket lebontani, vagyis nem tudunk könnyen megszabadulni tőlük, és lassan felhalmozódik a szervezetünkben.

Ez pedig később a kutatások szerint idegrendszeri, és hormonális problémákhoz vezet.

A jövőben pedig ezek a gombák az előrejelzések szerint a kedvező időjárás miatt egész biztosan el fognak szaporodni.

Rengeteg hatásukat sikerült már igazolni a gombáknak, többek között azt, hogy felborítják a hormonháztartásunkat, és azt is képesek kiváltani a szervezetből, hogy egy gyerekben már 6-7 évesen bekövetkezzen a nemi érés.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy nagyon erősen rákkeltő hatásúak, és kimutatható idegrendszeri problémákat is okoznak. 

egészség eltitkolt tények egészség megelőzés


Megtekintések száma: 40099





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet