Mérgezővé válhat a jövőben a Föld légköre?

2017. március 3., péntek
Egyre több klímakutató aggódik amiatt, hogyha a jelenleg folyamatok továbbra is folytatódnak, akkor 100 éven belül olyan mérgező lesz a levegő összetétele, hogy maszk nélkül veszélyes lesz kint tartózkodni.

A klímaváltozás, és a továbbra is egyre csak fokozódó légszennyezés előidézhet egy sokkal súlyosabb problémát. Egy olyan problémát, mely során gyakorlatilag megfulladhatunk majd a saját bolygónkon.

Drasztikusnak tűnik a jövőbeli kép, de valójában ez történhet meg, ha nem teszünk valamit a jelenlegi folyamatok ellen. A Föld légköre nagyon sérülékeny, és azt is számításba kell venni, hogy nagyon hosszú idő a regeneráció.

Ráadásul az egész globális felmelegedés, és az üvegházgázok jelenléte a légkörben egy öngerjesztő folyamat. Azaz minél később lépünk, annál nagyobb az esélye, hogy a folyamat felgyorsul. Ahogy egyre több mérgezőanyag lesz a légkörben, úgy reked meg egyre több szén-dioxid is benne, ami végső soron még melegebb időjárást eredményez, még több szennyeződéssel.

Ez hosszú távon, közel 100 éven belül belélegezhetetlenné teheti a bolygónk levegőjét. Ez pedig egy olyan probléma, ami ha nem is a mi életünkben következik be, de a gyerekeinket, unokáinkat már mindenképp veszélyezteti.Nem elég, hogy a melegedés minden talajszerkezetet érint, és ezért a több ezer éve létező permafroszt területek lassan kiolvadnak, komoly károkat okoz a belőlük, és a tundra egyes területeiből föláramló metán mennyisége is.

Kimutatták, hogy a metán különösen veszélyes lehet a légkörre nézve. Ha a légkör összetétele ugyanis nagyon megváltozik, és kellő mennyiség lesz a metánból jelen benne, akkor akár be is gyulladhat.

Persze ez a legvészesebb forgatókönyv, ugyanakkor a légkör belélegezhetetlensége, és a robbanásszerű begyulladás olyan esemény, mely már végbement több millióm éve, és egy tömeges fajkihalást eredményezett.

Éppen ezért még napjainkban is meg lehet a veszélye annak, hogy túlságosan is sok metán kerül a légkörbe, kiolvadó talajban rejtőző zárványokból. Ez pedig globális katasztrófához vezethet.

A klímaváltozás okozta felmelegedést már aligha lehetne lelassítani, így azt kell megelőzni valahogy, hogy a metán kiszabaduljon a föld alól. Egyes számítások szerint akkora mennyiségű metán lehet a föld alatt, hogy több kilométernyi egybefüggő metánmezőket alkothat.

Ezek olyanok, mint egy gyújtókanóc, mely bármikor elindíthatja azt a katasztrofális folyamatot, mely rövid távon is annyira beszennyezheti a légkört, hogy az az emberek számára belélegezhetetlenné válik.

Ha elérjük a fordulópontot, mindenhol oxigénhiány fog fellépni. Ha nem lesz elég fa, mely oxigénné alakítaná a szén-dioxidot, és a növényzet teljesen elhal, akkor néhány év alatt elkezdtetnek az emberek fulladozni.

Ez pedig egy lassú, és nagyon kínkeserves haldoklási folyamatot fog eredményezni. Ezt nem akarhatjuk, ezért sokak szerint éppen itt az ideje különféle megoldások után nézni…

tudomány környezetszennyezés légszennyezés


Megtekintések száma: 145667

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet