Merkely Béla: Elérkeztünk a második hullám küszöbére

2020. augusztus 11., kedd
A Semmelweis Egyetem rektora szerint rég nem tapasztaltak ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint most.

"Úgy gondolom, elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére: az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet.

A mostani betegek egy jelentős része viszont nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. 

Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering a vírus"

- írta Facebook-oldalán dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora azt is megemlíti a posztjában, hogy rég nem tapasztaltunk ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint most. 

"Ez az előzőekhez képest kb négyszeres növekedést jelent".

"Az adatok alapján a betegek száma egyértelműen növekszik, azaz az R érték - a vírusfertőzés reprodukciós rátája - már egy hete 1 fölött van, ami azt jelenti, hogy 1 beteg átlagosan több mint 1 beteget fertőz meg.

Továbbá, nem tekinthetünk el attól sem, hogy a környező országokban sokszoros fertőzéseket lehet látni, s vannak olyan nemzetek, ahol negyvenszeres az előfordulási gyakorisága az új igazolt fertőzéseknek hazánkhoz képest"

- fogalmaz posztjában dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint jelenleg egyféleképpen segíthetjük a védekezést és megelőzést: be kell tartani az alapvető szabályokat, ezek pedig a maszkviselés, az udvarias távolságtartás, kézmosás és az is fontos, hogy betegen ne menjünk közösségbe.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 24299

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet