​Merkely szerint 20-25 százalékkal jobban terhelhető most az egészségügy, mint az előző hullámok idején

2021. március 11., csütörtök




A Semmelweis Egyetem rektora szerint ennyit jelent, hogy az egészségügyi dolgozókat már beoltották.

Kedden 8270-re, a járvány kezdete még nem tapasztalt szintre emelkedett a koronavírusos betegek száma a kórházakban. Ugyanaznap Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa arról számolt be, hogy az intézményben gyakorlatilag megteltek a koronavírusos páciensek ellátásra fenntartott ágyak.

Ennek apropóján a Portfolio.hu kérdéseket küldött a Semmelweis Egyetemnek, hogy megtudja, ott mit tapasztalnak.

Merkely Béla, az intézmény rektora a lapnak küldött válaszában azt írta, hogy a hazai egészségügy, így pedig a Semmelweis Egyetem teherbíró képességét is jelentősen növeli, hogy az abban dolgozók elsőként kaphatták meg a koronavírus-fertőzés elleni védőoltást.

Így annak ellenére, hogy a COVID-19 brit mutációja nagyon agresszív, gyorsan terjed és a korábbiaknál jóval több megbetegedést idéz elő, az egészségügyi ellátók – számításaim szerint – a korábbiakhoz képest 20-25 százalékkal jobban terhelhetők.”

A rektor azt is hozzátette, hogy az egyik legnagyobb koronavírusos betegeket ellátó intézménynek számító egyetemen dolgozók körében drasztikusan csökkent a megbetegedések aránya az átoltottság hatására, jelenleg 4 ezrelék.

Két hét alatt duplázódott meg a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma

Minden eddiginél több koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük durván minden 10. ember lélegeztetőgépen van. 

A Semmelweis Egyetem rektora korábban arról beszélt, a magyar egészségügyi személyzet teherbíró képessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2543





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet