Mesterséges intelligencia irányíthatja majd a betegellátást

2017. március 13., hétfő




A jövőben az egyre duzzadó egészségügyi adatokat és rendszereket egyetlen mesterséges intelligencia fogja majd át.

Elkerülhetetlen lesz, hogy a jövőben az egészségügy igen alapos változásokon menjen keresztül. Az egészségügyi rendszereknek ugyanis igen nagy adatmennyiséget kell egyszerre kezelniük, és átlátniuk.

Ahogyan egyre több különféle lelet, dokumentum, és ismeretanyag áll rendelkezésre, úgy lesz egyre inkább égetőbb kérdés, hogy mikor fogja ezt egy átfogó rendszer összefogni.

Meg kell tehát oldani az érzékeny páciensadatok gyorsan duzzadó tömegének biztonságos megosztását és mélyreható, nagy teljesítményű elemzését.

Felfoghatatlan mennyiségű adatot állít elő az egészségügy, melynek mérete világszinten már meghaladja a 150 exabyte-ot, és a növekedés várható üteme mellett hamarosan a zetta- és a yottabyte-os – 10²¹ és 10²4 byte-os – nagyságrendet is eléri.

Viszonyításképpen, hogy érzékeltessük, mekkora adatmennyiségről van szó: DVD-kre írnánk ezt az adattömeget, az egymás mellé állított lemezek sora a Földtől a Marsig érne.

Ami még nagyobb probléma, hogy ez a big data nem strukturált, és nagyon nehezen rendszerezhető, kellene hozzá az emberi erő, ugyanis ezt már automatikusan nem tudják más rendszerek szelektálni.

Ezért merült fel nemrégen, hogy talán a mesterséges intelligencia lehet majd a kulcs a dolognak. Az utóbbi 2 évben ugyanis ez a tudományterület fejlődött talán a legtöbbet az összes közül.

Ma már olyan mesterséges intelligencia rendszerek vannak kidolgozva, melyek képeket, és szövegeket is tudnak elemezni és egy adott séma mentén szétválogatni.

A New York-i Memorial Sloan Kettering rákkutató központ 2013-ban a betegség diagnosztizálásában kezdte használni a rendszer természetes nyelvet értelmező és képelemző képességeit.

A speciális rendszer rengeteg mindenre képes volt többek között. Beszédfelismeréssel tudott kórismét, és látleletet megfogalmazni, majd elmenteni, de a szövegolvasási képességei is igen nagyok: 200 oldalnyi szöveget tud elemezni 3 másodperc alatt.

Ez még nem minden. a Jövőben a mesterséges intelligenciákat kompletten kórházak vezetésére is fel lehetne készíteni. Nem lennének kórház igazgatók, csak orvosok, de asszisztensek nélkül.

A mesterséges intelligencia ugyanis minden el tud végezni: egy időben rengeteg kórteremben tud jelen lenni, több szálon tud majd adatokat feldolgozni receptet kitölteni, és összefüggéseket feltárni az egyes kórlapok, kórismék között.

A mai digitális világban óriási jelentősége lehet ezeknek a rendszereknek, melyek képesek lesznek feldolgozni, és végre átfogóan rendszerezni a rendelkezésre álló beteg adatokat.

És, hogy mi vár ránk a jövő kórházaiban? Egyes jövőkutatók szerint 2100-ra már olyan kórházakban lábadozhatunk, ahol egyetlen orvos sem lesz, sem ápolók.

Mindent robotok, és elektronikus műtőeszközök fognak elvégezni, így gyakorlatilag megszűnik az emberi munkaerő az egészségügyben.

tudomány technológia technika egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 170945





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet