Mesterséges intelligenciával írattak karácsonyi dalt: vérfagyasztó!

2016. december 10., szombat
Nincs jobb szó rá, minthogy bizarr, és vérfagyasztó az a karácsonyi dal, amit egy kísérlet keretében egy mesterséges intelligenciával komponáltattak meg. Ha meghallgatok, biztos leszel benne, hogy a robotok egyszer a jövőben világuralomra fognak törni.

Sokan tartanak a robotok jövőbeli rémuralmától. Attól, hogy egy napon majd átveszik az emberiség felett az irányítást, és elpusztítják saját alkotóikat.

Rengeteg film dolgozta már fel a riasztó rémképet, mely sok jövőkutató szerint nagyon is lehetséges.

Különösen így fogod gondolni, ha meghallgatod azt a dalt, melyet karácsony alkalmából egy kísérlet keretében írattak és komponáltattak meg egy mesterséges intelligenciával.

A Torontói Egyetem mesterséges intelligenciája által alkotott mű, minden, csak nem szép, és megnyugtató. A robot szerzeményét egy számítógép generálta női hang énekli el - meglehetősen nyomasztó géphangon.

A kísérlet keretében a mesterséges intelligencia a szö9vegezését is saját maga állította elő a karácsonyi dalnak, melyben a karácsonyi dalokban előforduló leggyakoribb szavakat vette alapul, és használta fel algoritmus szerűen.

A szöveg egész pontosan így hangzik:

"I swear it's Christmas Eve / I hope that's what you say / The best Christmas present in the world is a blessing / I've always been there for the rest of our lives." (Esküszöm, karácsony éjjele van / Remélem, te is ezt mondod / A világ legjobb karácsonyi ajándéka az áldás / Mindig ott voltam az életünk végéig.)

A kutatók célja ezzel az egésszel az volt, hogy rávilágítsanak, mennyire nagy fejlődésen mentek keresztül az utóbbi néhány évben a mesterséges intelligencia rendszerek.

Ebben igazuk van, ugyanakkor az aggódó feleknek ez a karácsonyi dal nem segít, inkább ráerősít azokra a sztereotípiákra, hogy a robotokban, mesterségesen gondolkodó algoritmusokban van valami eredendően bizarr, valami mély, és gonosz.

Ma már olyan fejlettségi szinten vannak ezek a rendszerek, hogy képesek világbajnok sakkozókat elverni sakkjátszmákban, vagy a jövő munkahelyein kiváltani majd a főnökeinket.

Arról nem beszélve, hogy sok ember munkáját elvehetik. Ugyanakkor a robotoknak megvannak a pozitív oldalai is, annak ellenére, hogy minden média a negatív hatásokat hangsúlyozza.

Elhozhatják az alapjövedelmet, és élhetőbbé, biztonságosabbá tehetik az életünket. De vajon elgondolkodnak-e majd azon, hogy jobb lenne az „életük” az ember nélkül?

Ez itt a kérdés…

tudomány technológia technika mesterséges intelligencia robotok robot


Megtekintések száma: 48407

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet