Meteorit hozhatta a Marsa az életet, és talán még most is lehet a felszín alatt aktivitás!

2016. április 7., csütörtök
Meteorit becsapódás hozhatta a Marsra az életet, mely később aztán szétterjedt a bolygón 3.9 milliárd éve. Hogy tényleg minden életforma kihalt-e a vörös bolygón, az mind a mai napig rejtély, de egyesek úgy vélik, hogy mikrobiológiai élet még ma is létezhet, mélyen a felszín alatt pedig akár összetettebb életformák is fennmaradhattak.

Valószínűleg meteorit hozhatta a Marsra az életet közel 4 milliárd éve, ezt állítják a kutatók a legújabb eredményeket elemezve. Az már köztudott és bizonyított tény, hogy egykoron a Mars is gazdag életnek adott otthon.

Arról azonban kevés információnk volt eddig, hogy hogyan is alakult ki rajta az élet. M inden jel arra mutat, hogy egy meteorit hozhatta a szerves anyagokat a bolygóra, vagyis akárcsak nagy valószínűséggel Földünket, úgy a Marsot is egy űrkavics "porpzta be".

Ez fontos jelentőségű felfedezés, ugyanis ez felveti annak a lehetőségét, hogy a különféle űrben bolyongó aszteroidák szórják szét az élet spóráit az univerzumban, egyfajta katalizátorként működve.

aszteroida-szetrobbantasa

Mások úgy vélik, hogy mind a Földre, mind a Marsra mesterségesen került az élet, azaz egy bolygószintű betelepítés történt, és a becsapódó meteorit nem is meteorit volt, hanem egy óriási fémkapszula, mely különböző - kémiailag és biológiailag gondosan megtervezett - anyagokat, géneket tartalmazott. Becsapódva aztán ez a szerkezet tette a dolgát, és az életet vírusként terjesztette el a felszínen és a felszín alatt.

Kataklizma a Marson

Az biztos, hogy volt a Marson élet, az viszont a mai napig rejtély, hogy mi pusztította ki azt rajta. A Mars légkörének jelentős része elszökött, valamint az ózonréteg is teljesen megsemmisült, így ma már halálos sugárzás éri a felszínt a nap 24 órájában.

A kataklizma kiirthatott mindent ami élő, így mára nem tudni, maradt-e ott valami. Egyesek azonban arra gyanakodnak, hogy  a Mars nem véletlen vált üressé, és kietlenné.

folyekony-viz-a-marson-bizonyitek

Vannak olyan elméleti szakemberek, akik úgy vélik, hogy a Marson egy az élet minden formáját bekebelező vírusforma terjedt el, és pusztította ki az életet.

Mások szerint egy tömeges fajkihalás történ, melyet aszteroidák okozhattak, vagy egyetlen óriási becsapódás, melyet talán a rejtélyes kilencedik bolygó eredményezett, melynek mostanság fedeztük fel első jeleit.

Még ma is lehet élet a Marson

Bár a Mars most kietlen, éjszaka hideg, nappal tűzforró vidék, mégis fennmaradhatott az élet bizonyos formában, főleg a felszín alatt. Hogy milyen szinteken, azt nem tudni, de talán összetettebb élőlények is bolyonganak a talaj mély rétegeiben, nem csak mikrobiológiai szinten.

mars-felszine-kep

Minderre még nincs bizonyíték, azonban az mindenképp biztató, hogy a NASA korábban bejelentette, folyékony vizet találtak a Marson. Igaz ennek a víznek az összetétele nem elég az élet feltételeihez de

ha folyékony formában víz található rajta, akkor könnyen valószínűsíthető egyfajta talaj alatti biológiai aktivitás is.

Az elkövetkező évek legnagyobb kihívása lesz az, hogy megtaláljuk a vörös bolygón az életet, vagy annak nyomait. Idehaza, saját Földünkön is néha a leglehetetlenebb helyeken képesek megélni bizonyos létformák, miért ne lenne ez lehetséges a Marson is?

tudomány idegen mars idegenek


Megtekintések száma: 5749

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet