Mi lehet ez az apró lyuk egyes emberek fülcimpáján?

2016. november 22., kedd
Bizonyára már neked is feltűnt, hogy egyes embereknek, vagy akár neked is apró lyukak vannak a fülcimpádon, melyek már születésedtől fogva ott vannak. De vajon tudod ennek az okát?

Ha van ilyened, nem kell aggódnod, nem egy kóros és nagyon veszélyes elváltozásról van szó, de egy érdekes rejtélyről.

Sokan nem tudják ugyanis, hogy miért vannak aprócska lyukak a fülcimpájukon. talán neked is van ilyened, vagy valamelyik ismerősödnek. Ha így van, talán tudod az okát is, de a tapasztalatok szerint sokan nincsenek tisztában vele, hogy honnan erednek, miért vannak jelen.

Kezdjük azzal, hogy a szóban forgó lyuk, vagy lyukak valójában nem is a fülcimpán találhatóak, a valódi helyzetük azonban elég nehezen írható le röviden.

A populáció elenyésző része úgy születik, hogy van egy lyuk a fül felső, porcos része és a koponya találkozásánál.

Aki tudja, miről van szó, ne aggódjon, nem kell vele foglalkozni, a tudósok azonban a mai napig nem tudják pontosan, hogy miért van ott az a lyuk.

Igazi rejtély, melyre számos magyarázat született már az elmúlt években.

A preauricular sinus elnevezésű elváltozás gyakorlatilag születési rendellenesség, de szerencsére azok közül való, amely nincs különösebb hatással az ember egészségére.

Az európaiak 0,1-0,9 százaléka születik ilyen lyukkal a fülén, de a tajvaniak körében (2,5%), illetve bizonyos afrikai régiókban sokkal gyakoribb (10%) az előfordulása.

A lyukat elsőként egy Van Heusinger nevű tudós fedezte fel és dokumentálta 1864-ben.

A tudomány azonban fehér foltként ismeri ezt a jelenséget. Vannak, akik genetikai okokra vezetik vissza, míg mások úgy vélik, hogy valamiféle mutáció. Az azonban inkább a genetikai okokra utalhat, hogy jellemzően örökölhető is.

Egy másik, szintén esélyes elképzelés az evolúciónkkal kapcsolatos. Eszerint a lyuk nem más, mint a halak kopoltyújának az evolúciós fejlődés során kialakult maradványa.

Alapvetően egy teljesen veszélytelen elváltozásról van szó, mellyel nincs semmi teendőnk, csak annyi, hogy bár nagy a kísértés, de dugdossunk ékszereket bele.

A statisztikai adatok szerint minden századik brit így születik, a többi országokban más-más előfordulási arányai vannak, de ezekről nincsenek konkrét adatok.

érdekes érdekesség egészség emberi test


Megtekintések száma: 39858

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet